Održana promocija udžbenika “Kirurgija za zdravstvene studije” urednika izv. prof. dr. sc. Marka Margaritonija i suradnika

Na sveučilišnom Kampusu je u petak, 15. ožujka, održana promocija nacionalnog sveučilišnog udžbenika “Kirurgija za zdravstvene studije” urednika izv. prof. dr. sc. Marka Margaritonija i suradnika.

Riječ je o  nacionalnom sveučilišnom udžbeniku koji, kroz 16 poglavlja i na oko 650 stranica, obuhvaća sva područja kirurgije i donosi presjek suvremene propedeutike, dijagnostike i kirurških postupaka iz različitih kirurških disciplina. Recenziralo ga je 7 uglednih hrvatskih sveučilišnih profesora kirurških struka, a predviđen je kao obavezna nastavna literatura iz kirurških kolegija na različitim razinama nastave na hrvatskim sveučilištima i veleučilištima.

Uz prisustvo mnogobrojnih stručnjaka i profesora, te uzvanika iz javnog života, promocija je bila prilika za predstavljanje izdanja koje pruža doprinos stručnoj literaturi namijenjenoj zdravstvenim studijima. Udžbenik, koji je izdan u nakladi Sveučilišta u Dubrovniku, rezultat je suradnje izv. prof. dr. sc. Marka Margaritonija i 40 stručnjaka iz različitih bolnica i kliničkih bolničkih centara diljem Hrvatske.

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Nikša Burum i ravnatelj OB Dubrovnik, izv. prof. dr. sc. Marijo Bekić, istaknuli su značaj udžbenika za stručnu literaturu.

Recenzenti, prof. dr. sc. Rado Žic i prof. dr. sc. Ivica Lukšić, održali su uvodna izlaganja o važnosti udžbenika za akademsku zajednicu i praksu, dok se glavni urednik, izv. prof. dr. sc. Marko Margaritoni, osvrnuo na samu ideju i nastajanje udžbenika koji će biti korišten u nastavi iz kirurških kolegija i za čiju je objavu postojao velik društveni i znanstveni interes.

‘Rezultat kirurškog rada uvijek je djelo suradnje većeg broja ljudi, pa i pisanje o kirurgiji mora bit utemeljeno na suradnji većeg broja stručnjaka različitog profila. Zahvaljujem se svim koautorima i suradnicima na doprinosu u izradi ovog udžbenika. Svjesni smo da niti jedna publikacija ne može trajati vječno, a posebno ne knjiga o kirurgiji koja iz godine u godinu, napreduje vrlo brzim koracima, ipak, nadamo se da će ova publikacija dovoljno dugo potrajati da sadašnjim i budućim generacijama studenata zdravstvenih studija, ali i drugim čitateljima medicinarima, još godinama bude praktično i korisno pomagalo u svakodnevnom učenju i radu’istaknuo je izv. prof. dr. sc. Marko Margaritoni.

Promociju je uveličao i nastup uglednog glazbenika Stijepa Gleđa Markosa.

Predhodni članak2. ODLUKA o odabiru studenta za odlazak na kratkoročnu kombiniranu mobilnost – projekt KA131 2022
Slijedeći članakSedma odluka o odabiru osoblja za aktivnosti mobilnosti u sklopu Erasmus+ programa, Ka131 2022.