SeaClear projekt na naslovnoj stranici CORDIS-a

SeaClear projekt predstavljen je na naslovnoj stranici Cordisa, izloga najimpresivnijih europskih rezultata istraživanja! Napis s naslovom Building the first robots to clean up ocean floor litter“ ukazuje na probleme s otpadom u moru, od kojeg se većina nalazi na morskom dnu, te se opisuje projekt SeaClear čiji su se sudionici usredotočili pronaći rješenje za taj problem.

Projekt SeaClear koji je financiran iz Horizon 2020 znanstveno-inovacijske (RIA) sheme financiranja ima za cilj razvoj učinkovitog, isplativog i inovativnog rješenja za otkrivanje, mapiranje i sakupljanje morskog otpada od kojeg se procjenjuje da se 94% nalazi na samom morskom dnu. Predloženo rješenje je tim autonomnih robota koji pronalaze, mapiraju i skupljaju smeće s morskog dna. Ukupni proračun projekta SeaClear iznosi nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020 – RIA, kroz koji je za Sveučilište u Dubrovniku osigurano više od četiri i pol milijuna kuna. Voditeljica projekta na UNIDU je izv.prof.dr.sc. Ivana Palunko voditeljica Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) s Odjela za elektrotehniku i računarstvo koji doprinose tehnološkom razvoju iz područja robotike, umjetne inteligencije i automatskog upravljanja, a u projektu sudjeluju još i izv.prof.dr.sc. Marijana Pećarević s Odjela za primijenjenu ekologiju, kako bi se osiguralo da sustav robota koji će se razviti ni na koji način ne ugrožava biljni i životinjski svijet u morskom okolišu te izv.prof.dr.sc. Nebojša Stojčić s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, koji daje pristup projektu kroz studiju izvodljivosti kako bi se dodatno istražila ekonomska isplativost ovakvog sustava.

CORDIS je informacijska služba i primarni izvor Europske komisije gdje se objavljuju rezultati projekata financiranih iz okvirnih programa EU-a za istraživanje i inovacije (FP1 do Horizon 2020). CORDIS ima bogat i strukturiran javni repozitorij sa svim informacijama o projektima koje posjeduje Europska komisija, kao što su podaci o projektima, sudionici, izvješća, rezultati i poveznice na publikacije otvorenog pristupa. CORDIS-om upravlja Ured za publikacije Europske unije u ime glavnih uprava za istraživanje i inovacije Europske komisije, izvršnih agencija i zajedničkih poduzeća, uz potporu specijaliziranih izvođača za uredničke, podatkovne i tehničke usluge.

Predhodni članakODRŽANE SVEČANE PROMOCIJE PRVOSTUPNIKA
Slijedeći članakSeaClear projects on CORDIS front page