Znanstveni rad prof. dr. sc. Branka Glamuzine i kineskih znanstvenika objavljen u časopisu Biosensors and Bioelectronics

Prof. dr. sc. Branko Glamuzina, znanstvenik Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, objavio je, u koautorstvu s kineskim kolegama znanstveni rad „Novel flexible sensing technology for nondestructive detection on live fish health/quality during waterless and low-temperature transportation (hrv. Nova fleksibilna senzorska tehnologija za nedestruktivno otkrivanje zdravlja/kvalitete žive ribe tijekom transporta bez vode i na niskim temperaturama) “ u časopisu Biosensors and Bioelectronics, indeksiranom u prvom kvartilu (Q1) baze Web of Science (WoS). Časopis Biosensors and Bioelectronics ima IF – čimbenik odjeka 12.545 za 2021. godinu, te je rangiran kao 10-i od 159 časopisa u kategoriji „Biotechnology and applied microbiology-Biotehnologija i primijenjena mikrobiologija“.

Ovim znanstvenim radom koji je rezultat suradnje hrvatskih i kineskih znanstvenika na bilateralnom projektu MZO i kineskim projektima na kojima sudjeluju znanstvenici Odjela za primijenjenu ekologiju nastavljena je suradnja u interdisciplinarnim istraživanjima i primjeni modernih bio senzorskih tehnologija u akvakulturi i ribarstvu, posebice u transportu riba od proizvođača do tržišta.

Članak se može pronaći na poveznici: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956566323001537

Sažetak rada: Pitanja očuvanja kvalitete ribe tijekom prijevoza živih riba bez vode i na niskim temperaturama sve više privlače pozornost radi komercijalne isplativosti. Nedestruktivna detekcija važnih životnih procesa  postala je značajna metoda za učinkovito poboljšanje zdravlja/kvalitete riba u uvjetima transporta na tržište. Nova fleksibilna elektronika i tehnologija spajanja podataka je dovela do velikog komercijalnog interesa za nedestruktivno otkrivanje zdravlja/kvalitete živih riba. U ovom radu analizirani su mehanizmi nedestruktivne detekcije korištenjem nove fleksibilne senzorske tehnologije za postizanje visoko-preciznog očitavanja ključnih parametara i modeliranja spajanja podataka temeljenog na strojnom učenju kako bi se postigla nedestruktivna procjena zdravlja/kvalitete žive ribe tijekom transporta bez vode i niskih temperatura. Opisane su recentne studije o razvoju i primjeni novih fleksibilnih elektrokemijskih i fizioloških biosenzora za praćenje ključnih ambijentalnih i fizioloških parametara. Također je istaknut okvir za modeliranje spajanja podataka temeljen na strojnom učenju i primjena za nedestruktivnu procjenu zdravlja/kvalitete žive ribe. Opisana je industrijska perspektiva za buduću komercijalnu primjenu nedestruktivne detekcije zdravlja/kvalitete žive ribe tijekom transporta bez vode i niske temperature.

Predhodni članakRadionica “Od pjata do vrata” za učenike Srednje medicinske škole
Slijedeći članakČetvrti Susreti konzervatora-restauratora arhivskog gradiva i knjižnične građe te umjetnina na papiru u studenom u Rijeci