Radionica “Od pjata do vrata” za učenike Srednje medicinske škole

Nastavnice Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku Tanja Dujaković i Lucia Emanuele održale su predavanje/radionicu „Od pjata do vrata“ za studente I. razreda Srednje medicinske škole u Dubrovniku.

Cilj edukativne radionice bio je podići svijest o recikliranju posebne vrste otpada: ljušture dagnji i kamenica. Ovaj otpad od hrane obično se odlaže u more. Budući da ova vrsta materijala nije topljiva u vodi, taloži se na morskom dnu. Ovo taloženje inhibira rast flore, što zauzvrat utječe na faunu, koja više nema hrane. Stoga smo pokazali kako se ovaj otpad može koristiti kao sirovina za proizvodnju proizvoda poput suvenira ili nakita: ljuske se čiste, kuhaju i miješaju. Dobiveni prah se miješa s vodom, životinjskim ljepilom, alginatom i nekoliko kapi eteričnog ulja dok se ne dobije pasta. Od ove paste učenici mogu maštom stvarati zanimljive oblike koji će se za nekoliko dana osušiti i potom ukrašavati.

Iz razgovora sa studentima bilo je jasno da nitko od prisutnih nije upoznat s ovakvim načinom recikliranja, što potvrđuje da je ovakva aktivnost koja se provodi u cilju osvještavanja mladih itekako potrebna.

Predhodni članakSTART IT UP – Natjecanje, edukacija i izazov
Slijedeći članakZnanstveni rad prof. dr. sc. Branka Glamuzine i kineskih znanstvenika objavljen u časopisu Biosensors and Bioelectronics