Četvrti Susreti konzervatora-restauratora arhivskog gradiva i knjižnične građe te umjetnina na papiru u studenom u Rijeci

Državni arhiv u Rijeci u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Sveučilištem u Dubrovniku organizira četvrti po redu znanstveno-stručni skup ”4. Susreti konzervatora-restauratora arhivskog gradiva i knjižnične građe te umjetnina na papiru“ koji će se održati 8. i 9. studenoga u Rijeci. Skup će okupiti konzervatore-restauratore i ostale stručnjake koji se bave zaštitom arhivskog gradiva i knjižnične građe te umjetnina na papiru.

U Državnom arhivu u Rijeci 2017. godine održano je 1. savjetovanje iz konzervacije-restauracije papirnog i knjižnog gradiva. Savjetovanje je izazvalo veliki interes profesionalne javnosti te se nastavilo održavati narednih godina, u organizaciji Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu 2018. godine te Znanstvene knjižnice u Dubrovniku 2021. godine. Namjera je organizatora, nakon pauze uzrokovane globalnom pandemijom, u studenom ove godine ponovno u Rijeci uživo okupiti stručnjake zaposlene u arhivima, knjižnicama, muzejima, restauratorskim zavodima, sveučilištima i srodnim ustanovama iz Hrvatske i inozemstva koji se bave zaštitom takve vrste kulturne baštine.

Ciljevi znanstveno-stručnog skupa su razmjena znanja i iskustava, predstavljanje projekata i primjera dobre prakse, ukazivanje na izazove i probleme kojima se susrećemo, u svrhu unaprjeđenja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti, kao i približavanje rada konzervatora-restauratora drugim stručnjacima. Namjera je analizirati i moguće modele suradnje između različitih baštinskih ustanova, visokoškolskih obrazovnih ustanova te imatelja gradiva radi cjelovite zaštite.

Sve dodatne informacije, kao i obrazac za prijavu dostupni su na web stranicama DARI:  https://riarhiv.hr/susreti.html 

Predhodni članakZnanstveni rad prof. dr. sc. Branka Glamuzine i kineskih znanstvenika objavljen u časopisu Biosensors and Bioelectronics
Slijedeći članakRadionica virtualne stvarnosti u sklopu Du STEM projekta