Agrumfest 2025 – Prvi festival agruma u Dubrovniku

Sveučilište u Dubrovniku s ponosom najavljuje prvi Agrumfest, jedinstvenu manifestaciju posvećenu agrumima hrvatskog juga. Ova posebna proslava donosi bogat program koji spaja znanost, poljoprivredu, turizam i gastronomiju, a održava se povodom 80. godišnjice osnutka Stanice za južne kulture – Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku.

Agrumfest okuplja vodeće stručnjake, ugledne chefove i ljubitelje agruma, nudeći raznolike aktivnosti – od kulinarskih edukacija i radionica do predstavljanja knjiga i degustacija.

Program donosi predstavljanje knjige Budućnost hrvatskog agrumarstva – u sjećanje na Frana Tabaina (1898-1984), osnivača Stanice za južne kulture, okrugli stol s vodećim stručnjacima te kulinarsku radionicu proslavljene slastičarke Petre Jelenić.

Ugostitelji i hotelijeri mogu proširiti svoje znanje kroz edukaciju renomiranih chefovaSteva Karapandže, Željka Nevena Bremeca, Petra Vlaka i Marina Vučkovića (ŠKMER), koji će podijeliti svoja iskustva o primjeni agruma u gastronomiji.

Program obuhvaća i Dane otvorenih vrata Zavoda za mediteranske kulture i tvrtke Medardo d.o.o., dok ljubitelji gastronomije mogu kušati posebno kreiran agrumski meni u restoranu Akademis.

Uz Sveučilište u Dubrovniku, institucije koje podupiru događaj su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Hrvatska gospodarska komora, Dubrovačko- neretvanska županija i Regionalna razvoja agencija Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA). Partneri događanja su tvrtke Medardo d.o.o., Ennafruit d.o.o., Duh u boci d.o.o. (Old Pilots), Novalis d.o.o. i Poljopromet d.o.o.

PROGRAM

OPIS AKTIVNOSTI

  • 3. - 7. ožujka, 7.00 - 15.00 sati Dani otvorenih vrata Zavoda za mediteranske kulture, pokušalište Čibača s promotivnom prodajom sadnica agruma

  • 5. ožujka, Dan otvorenih vrata tvrtke Medardo d.o.o. na temu primjene autohtonog sortimenta agruma u prirodnoj kozmetici uz obilazak postrojenja

    Medardo je mala obiteljska tvrtka sa sjedištem u Župi dubrovačkoj. Iznikla je iz obiteljske tradicije bavljenja pčelarstvom.

    1. radionica 10.00 – 11.30 sati
    2. radionica 16.00 – 17.30 sati

    Dan otvorenih vrata je otvoren za građanstvo a prijave se zaprimaju se na mail mia@dubrovnikmed.hr. Broj mjesta je ograničen!

  • 6. ožujka, 12.00 – 14.00 sati Kulinarska edukacija za ugostitelje i hotelijere, slani menu inspiriran agrumima – Chefovi Stevo Karapandža, Željko Neven Bremec, Petar Vlak i Marin Vučković (ŠKMER Kuharska akademija)

    Kulinarska edukacija za ugostitelje i hotelijere pružit će priliku za usavršavanje vještina u pripremi jela s domaćim agrumima, čime želimo istaknuti izvorne lokalne okuse i proizvode. Sudionicima će se prezentirati načini korištenja agruma u gastronomiji i stvaranju inovativnih, ujedno autentičnih specijaliteta koji će zadovoljiti goste. Ovaj program edukacije ima za cilj unaprijediti kvalitetu ugostiteljske ponude, povećati konkurentnost te doprinijeti promociji hrvatskih autohtonih proizvoda u turističkom sektoru, posebno s naglaskom na našoj Županiji.

    Radionica je namijenjena ugostiteljima i hotelijerima, a prijaviti se može na e-mail info.marketing@unidu.hr. U prijavi je potrebno navesti Ime i prezime, funkciju, objekt zaposlenja, kontakt telefon i e-mail. Broj mjesta je ograničen!

    O chefovima:

    Stevo Karapandža, osim što je chef s iznimno bogatom karijerom i prva kuharska televizijska zvijezda bivše države, godinama je radio kao Executive Chef zagrebačkog hotela Intercontinental, pa F&B manager u Esplanadi, a potom i na mjestu direktora hotela Holiday Inn u istom gradu. Vodio je i uspješne restorane u Švicarskoj do umirovljenja te napisao šest kuharica od kojih su neke prevedene na njemački, engleski i ruski jezik.


    Željko Nevene Bremec visoko obrazovanje iz gastronomije i managementa u ugostiteljstvu stekao je na učilištima u Opatiji i Dubrovniku, a potom se usavršavao diljem Europe i u SAD-u. Godinama je šef najboljih domaćih restorana, a u jela unosi duh vrhunskih gastronomija zemalja Mediterana te napredne kulinarske metode i tehnike  Haute cuisine, dakle, “high-level” kuhinje koja objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju po visokim svjetskim standardima.


    Petar Vlak stalni je kulinarski instruktor Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a jedan je od onih chefova koji jednom rukom vrti tave i lonce, a drugom lista stranice kuharskih klasika. Nema mediteranskog jela koje ne zna skuhati ili ga barem neće izvući iz kakve tajne kuharice neke katalonske ili dalmatinske bake. Višestruki je pobjednik međunarodnog kulinarskog festivala Biseri mora, a osvojio je i niz zlatnih odličja na natjecanjima diljem regije.


    Marin Vučković, talentirani je mladi kuhar koji se školovao u Sinju, praksu obavljao po dalmatinskim restoranima i hotelu u Portugalu. a potom krenuo graditi karijeru istinskog chefa u Kuharskoj Akademiji. Iza njega su deseci radionica, kulinarskih treninga i tečajeva u ŠKMER-u. Dobitnik je prve medalje na Biseru mora.

  • 6. ožujka, 13.00 – 21.00 sati Prigodni menu na temu agruma restoran Akademis Studentski dom Sveučilišta u Dubrovniku

    RIBLJE JELO – 8,00 €
    Fileti jadranske ribe u umaku od bijelog vina i limuna s palentom aromatiziranom koricom ljute naranče

    MESNO JELO – 7,00 €
    Mediteranski „orzoto“ s piletinom, povrćem i citrusima

  • 6. ožujka, 18.00 - 18.15 sati Predstavljanje knjige grupe autora Budućnost hrvatskog agrumarstva – u sjećanje na Frana Tabaina (1898-1984), osnivača Stanice za južne kulture

    Povodom obilježavanja 80. godišnjice osnutka Stanice za južne kulture, želimo odati počast generacijama djelatnika nekadašnje Stanice, danas Zavoda za mediteranske kulture koji su promovirali mediteransku poljoprivredu u Dubrovniku, te napose njenom osnivaču, uglednom agronomu i znanstveniku Franu Tabainu, autoru prve knjige o agrumima u Hrvatskoj. U pisanju knjige sudjelovala su 43 hrvatska znanstvenika iz područja biotehničkih znanosti čija suvremena istraživanja su kroz različite aspekte povezana s agrumima. Knjiga je podijeljena u nekoliko tematskih cjelina u kojima su analizirana pomotehnička, kemijska, nutritivna svojstva agruma kao i njihovi zdravstveni aspekti. U knjizi je dat doprinos temi najznačajnijih bolesti i štetočina na agrumima, prerađivačkom potencijalu te socioekonomskim aspektima proizvodnje u komercijalnim nasadima neretvanske doline.

  • 6. ožujka, 18.15 – 19.30 sati Okrugli stol Izazovi i perspektive hrvatskog agrumarstva s vodećim stručnjacima u području agrumarstva i prerade agruma

    Okrugli stol “Izazovi i perspektive hrvatskog agrumarstva” fokusirat će se na područje tržišta i plasmana agruma, te njihove prerade, te će okupiti vodeće stručnjake i gospodarstvenike iz ovog područja s ciljem razmjene iskustava i znanja. Diskusija će obuhvatiti ključne izazove s kojima se suočava hrvatska proizvodnja agruma, uključujući tehnološke inovacije, ekološke prakse i tržišne prilike. Stručnjaci će ponuditi konkretne smjernice i prijedloge za unapređenje sektora, s naglaskom na održivost i konkurentnost hrvatskog agrumarstva na globalnom tržištu.

    Sudionici:

    • dr.sc. Ivana Paladin Soče – voditeljica okruglog stola
    • dr. sc. Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK
    • prof. dr. sc. Nela Nedić Tiban (Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku)
    • prof. dr. sc. Davor Romić (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
    • Dragan Crnomarković (Ennafruit d.o.o.)
    • Gordan Delić (Medardo d.o.o.)

    Predstavljanje je otvoreno za javnost!

     

    PANELISTI – DUBROVNIK

    Dr. sc. Jelena Đugum od 2022. godine obnaša dužnost direktorice Sektora za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore (HGK). Prije toga, tijekom 17 godina rada u Ministarstvu poljoprivrede, u tri je mandata obavljala funkciju ravnateljice uprave i pomoćnice ministra, a bila je i predsjednica i članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za hranu. Dr.sc. Đugum ima značajno iskustvo u europskim integracijama, sudjelovala je u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom za područja poljoprivrede, ruralnog razvoja, sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne politike. Uz upravljačke i regulatorne funkcije, aktivno je uključena u znanstveno-istraživačke i tehnološke projekte u području biotehničkih znanosti te je sudjelovala na brojnim hrvatskim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Od 2009. godine redovita je članica Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

    Prof. dr. sc. Nela Nedić Tiban, redovita je profesorica na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Osijeku od 2017. godine. Njezino znanstveno usmjerenje obuhvaća područje prehrambene tehnologije, s posebnim naglaskom na kvalitativna svojstva prehrambenih proizvoda, njihovu stabilnost i preradu. Aktivno je sudjelovala u brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima vezanim uz poboljšanje tehnoloških procesa u proizvodnji i očuvanju hrane. Članica je Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa te društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista. Gostujući je urednik u inozemnim znanstvenim časopisima posvećenima prehrambenoj znanosti i tehnologiji.

    Prof. dr. sc. Davor Romić redoviti je profesor u trajnom zvanju na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Obnašao je dužnost dekana Agronomskog fakulteta u dva mandata, a 2016. godine obnašao je dužnost ministra poljoprivrede Republike Hrvatske. Znanstveno usmjerenje je usko specijalizirano za područje melioracija, s fokusom na navodnjavanje, odvodnju, upravljanje vodnim resursima i uređenje poljoprivrednih površina. Njegova istraživanja usmjerena su na optimizaciju vodno-gospodarskih sustava u poljoprivredi, održivo korištenje tla te analizu utjecaja agrotehničkih mjera na okoliš. Autor je više od 120 znanstvenih radova, od kojih su 70 indeksirani u međunarodnim bazama podataka, te četiri knjige, uključujući dva sveučilišna udžbenika. Također, autor je poglavlja u knjigama stranih izdavača, stručnih priručnika i monografija te je izradio više od 80 stručnih projekata i studija. Aktivno surađuje s poljoprivrednim gospodarstvima i institucijama na implementaciji novih tehnologija u upravljanju vodnim resursima, čime povezuje znanstvena dostignuća s praktičnom primjenom. Član je Hrvatskog tloznanstvenog društva, zamjenik predsjednika Hrvatskog društva za odvodnju i navodnjavanje, član je Odbora za Geokemiju HAZU-a i Hrvatskog agrometeorološkog društva, kao i brojnih međunarodnih strukovnih udruga. Za svoj znanstveni i stručni doprinos dobitnik je nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za 2013. godinu u području tehničkih znanosti za biotehnološka dostignuća u melioraciji i gospodarenju vodom.

    Dragan Crnomarković, izvršni direktor sektora upravljanja kvalitetom u firmi ENNA Fruit. ENNA Fruit je vodeća tvrtka za opskrbu tržišta, organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju te preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije. ENNA Fruit, sa sjedištem u Dugom Selu, upravlja sa 6 otkupnih centara u Hrvatskoj i 4 regionalne tvrtke ENNA Fruit u susjednim zemljama, surađuje s više od 1000 kooperanata i ima 666 stalno zaposlenih. Kao stručnjak u sektoru upravljanja kvalitetom, Dragan Crnomarković igra ključnu ulogu u zdravstvenoj ispravnosti proizvoda i osiguravanju zdravstvene sigurnosti proizvoda na policama te zadovoljavanju najstrožih standarda poput svježine i vrhunske kvalitete voća i povrća u cijelom regionu.

    Gordan Delić direktor je tvrtke Medardo d.o.o. sa sjedištem u Župi dubrovačkoj. Medardo je obiteljska tvrtka nikla iz ljubavi prema pčelarstvu. Pod njegovim vodstvom, Medardo se istaknuo u proizvodnji vrhunskog meda, likera i namaza, ali i u razvoju kozmetičke linije na bazi pčelinjih proizvoda. Spoj tradicionalnog znanja i suvremenog pristupa omogućio je stvaranje jedinstvenih proizvoda koji u sebi nose bogatstvo mediteranskih sastojaka – od agruma do ljekovitog i aromatičnog bilja. Njihovu je ideju prepoznala i Europska unija, dodijelivši im bespovratna sredstva, čime su dobili priliku unaprijediti proizvodnju i postaviti nove standarde u industriji.

  • 6. ožujka, 19.30 – 21.00 sati Kulinarska radionica slastica na temu agruma u Studentskom domu – slastičarski Chef Petra Jelenić

    Kulinarska radionica slastica na temu agruma u Studentskom domu pružit će jedinstvenu priliku za sve ljubitelje slastica da pod vodstvom slastičarske chefice Petre Jelenić nauče kako koristiti agrume u kreativnoj pripremi deserata. Chef Petra Jelenić, poznata po svom stručnom znanju i inovativnom pristupu, podijelit će s polaznicima tehnike i savjete za izradu slastica koje koriste bogatstvo okusa i aromu agruma. Kroz praktične vježbe, sudionici će naučiti pripremati moderne deserte koji uključuju domaće agrume, te otkriti kako ova voćna vrsta može obogatiti slastičarsku ponudu, unoseći svježinu i inovativnost u svaki zalogaj.

    Petra Jelenić jedna je od najboljih hrvatskih slastičarki, a šira javnost upoznala ju je u popularnoj HRT-ovoj kulinarskoj seriji Slatka kuharica. Svojevremeno je u slastičarnici Mak na konac u Zagrebu visoko podignula standarde u izradi modernih slastica. Zahvaljujući impresivnom znanju, vještini i povrh svega kreativnosti njezine slastice su mala remek djela. Petra Jelenić iza sebe ima i impresivnu karijeru u najboljim hotelskim kućama, a prenošenje znanja o slastičarstvu i konzultacije kroz njezinu tvrtku “O Slatkom” više su joj od pukog posla.

    Degustacija slastica je otvorena za javnost!

  • 6. ožujka, 19.30 – 21.00 sati Prezentacija proizvoda od agruma hrvatskih tvrtki uz koktele na temu agruma Old Pilots, Medardo

    Prezentacija i degustacija je otvorena za javnost!

  • 20. ožujka, 18.00 sati Okrugli stol i promocija knjige u gradskoj vijećnici grada Opuzena

    • Dr.sc. Ivana Paladin Soče – voditeljica okruglog stola
    • Dr. sc. Tvrtko Jelačić (HAPIH, Centar za agrume Neretva)
    • Izv. prof. dr. sc. Ante Biško – (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
    • Izv. prof. dr. sc. Mario Bjeliš, (Studij Mediteranske poljoprivrede, Sveučilište u Splitu)
    • Prof. dr. sc. Davor Romić – (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

PARTNERI

carnet
studomat
merlin
e-učenje upute
vizual knjižnice
prvi_dan03
carnet
studomat
merlin
library
carnet
merlin
e-učenje upute
portal
vizual knjižnice
lapis