Metode ispitivanja maslinovog ulja provode se kako su propisane Uredbom Komisije (EEZ) 2568/91 te standardiziranim metodama izdanim od strane Međunarodnog savjeta za maslinu (International Olive Council, IOC) i Međunarodne organizacije za standardizaciju (International Organization for Standardization, ISO)
Parametar ispitivanja |
Analitička metoda |
Jedinica mjere |
Cijena u kn |
Cijena u € |
Slobodne masne kiseline |
HRN EN ISO 600** |
% |
45,21 |
6,00 |
Peroksidni broj |
HRN EN ISO 3960** |
meq/L O2/kg |
75,35 |
10,00 |
K 232; K 268; Δ K |
*Prilog IX |
|
105,48 |
14,00 |
Senzorska ocjenjivanje djevičanskog maslinovog ulja |
*Prilog XII ** |
Medijan |
226,04 |
30,00 |
Metilesteri masnih kiselina |
*Prilog XI |
% |
376,73 |
50,00 |
Ukupni fenoli |
Folin-Ciocalteu |
g/L |
376,73 |
50,00 |
*Izvor metoda: Službeni list Evropske unije (1991) Uredba Komisije br. 2568/91 o karakteristikama maslinova ulja i komina masline i odgovarajućim metodama analize [online]. Dostupno na: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=hr
**Akreditirane metode – na zahtjev se iskazuje mjerna nesigurnost
Uzorci ulja donose se u čistoj, suhoj, zatamnjenoj staklenoj boci, napunjenoj i hermetički zatvorenoj. Ukoliko se ugovara senzorsko ispitivanje, potrebno je donijeti dvije boce od po 250 ml. Potvrda o kategoriji kvalitete maslinovog ulja uključuje ispitivanje prva četiri navedena parametra.