Laboratorij za fizikalno-kemijska ispitivanja je osnovan 1947. godine radi ispitivanja eteričnih ulja, potom je uspostavljeno ispitivanje tla, zatim vina, maslinovog ulja i voćne pulpe i voćnih prerađevina.
Od 2011. godine laboratorij je akreditiran u području ispitivanja vina i maslinovog ulja po Normi HRN EN ISO/IEC 17025 koja propisuje zahtjeve za osposobljenost ispitnih i umjernih laboratorija.
(potvrda o akreditaciji iz registra: http://www.akreditacija.hr/registar)
Rješenjem o ovlaštenju od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske iz 2016. godine, Laboratorij je ovlašten za obavljanje stručnih poslova fizikalno kemijske analize vina, a temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji sa Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, sudjeluje u procesu puštanja vina u promet u segmentu obavljanja fizikalno kemijskih ispitivanja.
U sklopu laboratorija djeluje i laboratorij za senzorska ispitivanja maslinova ulja gdje educirani kušači u propisanim uvjetima vrednuju djevičanska maslinova ulja. Određivanjem propisanih parametara, laboratorij je u mogućnosti izdati potvrdu o kategoriji kvalitete maslinovog ulja.
Rezultati fizikalno kemijskih ispitivanja vina i maslinovog ulja kao i senzorskih ispitivanja maslinovog ulja, redovito se provjeravaju sudjelovanjem na međunarodnom usporednom ispitivanju vina i ulja.