Organizacija je najvažnija karika

„Operacijska sestra ključan je dio kirurškog tima. Educirana sam da mogu asistirati za više grana kirurgije. Djelokrug rada operacijske sestre povećao se s razvojem medicine i novih tehnologija. Priprema instrumenata, održavanje aseptičnog i sterilnog načina rada, sigurnost bolesnika u operacijskoj dvorani i procjena bolesnikova stanja određene su zadaće i odgovornost operacijske sestre.

Studij pruža priliku da se usvoje korisna znanja u pozorno odabrane kolegije, kao što su: primjena znanja iz medicine,  sociologije, psihologije, komunikacijskih vještina, specijalističkih zdrastvenih njega itd. Nastavnici su pristupačni, radi se u manjim skupinama pod vodstvom mentora, koji prepoznaju zalaganje i trud svakog od studenata pa su dostupni i spremni pomoći kad se pokaže potreba. Nastava se održava u Edukacijskom centru u sklopu OB Dubrovnik, i to mi je iznimno olakšalo sudjelovanje na svim predavanjima, što nastavnici posebno cijene.

Po završetku srednje medicinske škole zatekla su me ratna zbivanja. Prijavila sam se na pripravnički staž u OB Dubrovnik i dobila mjesto u operacijskoj dvorani, gdje sam ujedno bila i najmlađa sudionica Domovinskog rata. Otvorenjem studija Sestrinstva u Dubrovniku počela sam ozbiljno razmišljati o studiranju, kako bih se dodatno usavršila u svojoj struci. S obzirom na obrazovanje i iskustvo koje imam, stručna sam suradnica u izvedbenom dijelu nastavnog  plana iz kolegija Kliničke vježbe.  

Organizacija je najvažnija karika koja nas tijekom studija educira kako upravljati i organizirati prvo sebe, pa onda druge. Kada shvatite koji su vam prioriteti, život postaje jednostavniji. Bez obzira kako na to se osjećate, ustanite, pođite na predavanje, nikada ne odustajte i težite k napretku!“

Stana Tolić, operacijska sestra

dipl.med.techn.

Predhodni članakMinistrica Marija Vučković obišla Zavod za mediteranske kulture
Slijedeći članakTerenska nastava u Državnom arhivu u Dubrovniku