Ministrica Marija Vučković obišla Zavod za mediteranske kulture

Ministrica mr.sc. Marija Vučković je, 25. ožujka 2021., zajedno s glavnim tajnikom ministarstva Šimom Mršićem te suradnicima, zamjenikom župana Joškom Cebalom i ravnateljicom regionalne razvojne agencija DUNEA Melanijom Milić, obišla pokušalište Čibača Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku. Ministricu su dočekali rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum, predstojnica Zavoda dr. sc. Mara Marić, voditeljica proizvodnje Marija Marinović-Peričević, dip. ing. agr., Marijo Car, dipl. ing. agr, Ivana Paladin, mag. ing. agr., Domagoj Ivan žeravica, mag. ing. agr.

Temeljni razlog radnog posjeta je bio obilazak objekata tzv. mrežarnika u kojima se čuva bezvirusni matični sadni materijal agruma, visoke kategorije, u kategoriji predbazni i bazni materijal, a koji je financiran putem Projekta MP „Program podizanja kvalitete matičnih nasada agruma, jezgričavih i koštičavih voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj“, sredstvima EU. Temeljni cilj  Programa jest podići rasadničarsku proizvodnju agruma u DNŽ na višu razinu.

Objekti mrežarnika su u siječnju 2021. godine dobili uporabnu dozvolu te je ministrica Vučković svojim dolaskom i prigodno označila početak operativnog rada u objektima.

Projekt je od vitalne važnosti za agrumarsku proizvodnju, jer omogućuje rasadničarima doline Neretve nabavu bezvirusnih pupova za vlastitu proizvodnju, što su do sada morali osiguravati u inozemstvu. Projektom se direktno utječe na proizvodni potencijal te ekonomski aspekt agrumarske proizvodnje jer su projektom stvorene osnovne predpostavke za trgovanje zdravim bezvirusnim sadnicama agruma proizvedenima u potpunosti u Hrvatskoj.

Trenutno se u mrežarnicima nalaze matična stabla različitih vrsta i sorata agruma koji se nalaze na sortnoj listi RH, proizvode se punim intezitetom i prisutne su u proizvodnim nasadima doline Neretve.  U drugoj fazi projekta će se ići u introdukciju novih gospodarski interesantnih vrsta i sorata za područje DNŽ.

Zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, recentno je unutar akreditiranog laboratorija Zavoda za mediteranske kulture UNIDU (prema ISO 17025) uz analizu vina i ulja,  uspostavljen pedološki laboratorij. Zahvaljujući tome, svi koji se bave poljoprivrednom i hortikulturom djelatnosti na području DNŽ, uzorke tla za analizu ne moraju slati u laboratorije izvan DNŽ.

Predhodni članakVirtualni panel Budućnost novca u Svjetskom i Europskom tjednu novca
Slijedeći članakObavijest o održavanju nastave prof. dr. sc. Danka Kezića za kolegij “Inteligentni transportni sustavi”