Virtualno predavanje Svemirske tehnologije 17.5.2021. u 11 sati

Povodom obilježavanja Svjetskog dana komunikacija i informacijskog društva, Odjel za elektrotehniku i računarstvo organizira virtualno predavanje Svemirske tehnologije koje će se održati u ponedjeljak, 17. svibnja 2021. s početkom u 11 sati.

Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, inače voditelj projekta FERSAT u sklopu kojeg se planira izraditi i lansirati studentski satelit. 

Virtualno predavanje Svemirske tehnologije održat će se online, preko Zoom plaforme na sljedećem linku za prijavu

https://us02web.zoom.us/j/6567889333?pwd=Y1E2L21DdzY1SCtxbFQvQ1cyQXJMQT09

Meeting ID: 656 788 9333
Passcode: smotra


Dubravko I. Babić

Kratka biografija predavača:

Dubravko I. Babić rođen je u Zagrebu u Hrvatskoj. Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu 1982., a magistrirao je 1984. godine i doktorirao 1995. godine na Sveučilištu u Kaliforniji, Santa Barbara. Godine 1989. pridružio se grupi za ultrabrze optoelektroničke sklopove na Sveučilištu u Kaliforniji, Santa Barbara s profesorima John E. Bowers i Evelyn L. Hu kako bi kao doktorski student radio na razvoju lasera s vertikalnom rezonantnom šupljinom (VCSEL) gdje je 1995. prvi na svijetu demonstrirao VCSEL na 1550nm koji je radio u kontinuiranom režimu na sobnoj temperaturi. Od 1995. do 1999. godine radio je u Hewlett-Packard laboratoriju u Palo Altu u Kaliforniji kao član tehničkog osoblja na razvoju VCSEL dioda korištenjem wafer-bonding tehnologije.

Godine 1999. osnovao je startup Alvesta Corporation (Sunnyvale, CA) koja je proizvodila 10 Gb/s višekanalne svjetlovodne module. Prvo je radio kao glavni direktor (CEO), a kasnije (2001. godine) kao glavni tehnički direktor (CTO). Između 2003. i 2008. godine radio je kao savjetnik za Clariphy Communications, Inc. (Irvine, SAD) i XLoom Communications, Ltd (Tel Aviv, Israel) na razvoju optičkih i elektroničkih komponenti za velike brzine prijenosa. Od 2008. do 2013. godine vodio je razvoj radiofrekvencijskih i milimetarskih pojačala temeljenih na AlGaN/GaN tranzistorima s efektom polja koji su izrađeni na sintetičkom dijamantu kao potpredsjednik za tehnologiju i suosnivač startupa Group4 Labs, Inc. (Fremont, CA) gdje je razvio postupak za lasersko oblikovanje dijamantnih čipova i izgradio sustav za mjerenje pouzdanosti tranzistora, a njegov tim prvi na svijetu demonstrirao kompletno pojačalo (u kučištu) na 10 GHz temeljeno na tehnologiji galijevog nitrida na dijamantu. Nakon Group4 Labs sudjelovao je u osnivanju u Eridan Communications, Inc., startup tvrtke u Santa Clari, CA, koja razvija polarne modulatore za bežične komunikacije temeljene na galijevom nitridu (GaN). Od 2012. godine radi na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije. Voditelj je projekta izrade nanosatelita FERSAT.

Po studiji istraživačke grupe sa Sveučilišta u Stanfordu o najutjecajnijim znanstvenicima na svijetu profesor Babić spada u top 2% znanstvenika u svijetu u području “Optoelectronics and Photonics”.

Predhodni članakAnja Vlašić, alumni studija Povijest Jadrana i Mediterana
Slijedeći članakOdjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Nagrada za iznimna postignuća