Anja Vlašić, alumni studija Povijest Jadrana i Mediterana

“Završila sam preddiplomski studij Povijest Jadrana i Mediterana kao prva u svojoj generaciji 2018. godine. Raznovrsni kolegiji koje smo slušali tijekom tri godine i izvrsno znanje što su nam pružili naši profesori omogućuje nastavak studija na bilo kojemu diplomskom studiju povijesti u Hrvatskoj.

Dobitnica sam Rektorove nagrade za najboljeg studenata Povijesti Jadrana i Mediterana, pa sam bila silno motivirana za daljnje studiranje povijesti.

Za moj uspjeh zaslužni su profesori jer su moj potencijal, ali i prezentacijske vještine koje su opazili već na preddiplomskoj razini. Mislim da me je upravo to motiviralo i dalo mi je vjetar u leđa, što je na kraju rezultiralo dobivenim nagradama i priznanjima.

Ljubav prema povijesti naslijedila sam od svojeg djeda; on je čitav život posvetio zavičajnoj prošlosti, marljivo prikupljajući njezine fragmente.

Nakon završenoga preddiplomskog studija Povijest Jadrana i Mediterana upisala sam diplomski studij Mediji na Sveučilištu u Dubrovniku. Tijekom tog studija, profesori su mi prenijeli mnoštvo znanja i pomogli su mi nadograditi komunikacijske vještine iznimno bitne za razvoj moje karijere. Svima sam neizmjerno zahvalna i mislim da sam ono najbolje stekla na Sveučilištu u Dubrovniku, što su istodobno izvrsni temelji za  interdisciplinarni pristup u istraživanju povijesti.

Sve što sam naučila zaslugom profesora studija Povijest Jadrana i Mediterana sada  nadograđujem na doktorskoj razini. Trenutno sam doktorandica na poslijediplomskome doktorskom znanstvenom studiju povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Dosta vremena provodim u Hrvatskom državnom arhivu i Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u dubrovačkom arhivu i znanstvenoj knjižnici. Prezentiram svoja istraživanja na znanstvenim i stručnim skupovima.

Pri upisu na poslijediplomski studij problem je bio prvotna prilagodba i nakon toga bojazan da se neću dobro snaći u izazovima doktorskog studija. Međutim, pokazalo se da sam u potpunosti spremna za doktorski studij u Zagrebu. Ne samo da sam imala predznanje i dobre temelje nego sam se ponovno susrela s profesorima; oni su me od samog početka pratili i na preddiplomskom studiju te su i u Zagrebu bili jako susretljivi. Na prvim predavanjima su me zapazili jer sam prva, ali nadam se da im neću biti i jedina doktorandica sa studija povijesti iz Dubrovnika.

Upisala sam uistinu zahtjevan poslijediplomski doktorski studij, pa su moji dani ispunjeni učenjem, čitanjem, istraživanjem, pisanjem i proučavanjem povijesti.

Moj životni moto je raditi kontinuirano uz puno truda. Povijest je takvo područje koje zahtijeva kontinuirano čitanje, učenje i proučavanje. Mislim da se iza svakoga uspješnog studenta krije velika motivacija, ali i dobra organizacija.

Svim budućim, ali i sadašnjim studentima poručila bi da vjeruju u sebe i da ne budu samozatajni. Ako rade marljivo i ono što vole, uspjeh će doći, samo moraju biti strpljivi.”

Predhodni članakOnline radionice Centra za jezike
Slijedeći članakVirtualno predavanje Svemirske tehnologije 17.5.2021. u 11 sati