Francuski

Gotovo 300 milijuna ljudi govori francuski jezik na pet kontinenata. Francuski je službeni ili jedan od službenih jezika u gotovo 70 zemalja svijeta. Nakon engleskoga, francuski je jezik koji se najviše uči u svijetu.

Francuski se smatra jezikom kulture. Učenje francuskog jezika putovanje je u svijet mode, gastronomije, umjetnosti, arhitekture i znanosti. Učenjem tog jezika upoznajete francusku kulturu, mentalitet i l’art de vivre  – umjetnost življenja na francuski način.

Poznavanje francuskoga prednost je u pronalaženju zaposlenja u mnogim multinacionalnim kompanijama francuskoga govornog područja u raznim poslovnim sektorima (distribucija, automobilska industrija, luksuzni proizvodi, aeronautika itd.). Francuska je peta najveća trgovačka sila, pa privlači poduzetnike, istraživače i najbolje strane studente.

Francuski je jezik diplomacije i brojnih institucija, kao što su UN, UNESCO, NATO, Doktori bez granica, Međunarodni olimpijski odbor itd. Tečno znanje francuskog jezika važno je za sve koji razmišljaju o karijeri u međunarodnim organizacijama. Poznavanje francuskoga otvara širi pogled na događaje u svijetu jer omogućuje praćenje sadržaja glavnih međunarodnih medija na francuskom jeziku (TV5, France 24, Radio France Internationale).

Francuski je analitički jezik koji strukturira misao i razvija kritičko mišljenje. Učeći francuski, učite raspravljati i iznositi različita gledišta, što je vrlo korisno u raspravama ili pregovorima. Francuski je mekan, melodiozan i romantičan jezik. Zahtijeva određenu preciznost, ali njegovo bogatstvo je u izražavanju mnoštva jezičnih nijansi.

Na Sveučilištu u Dubrovniku francuski jezik se poučava na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Odjelu za komunikologiju i studiju Povijest Jadrana i Mediterana.

Anatole France
La langue française est une femme. Et cette femme est si belle, si fière, si modeste, si hardie, touchante, voluptueuse, chaste, noble, familière, folle, sage, qu’on l’aime de toute son âme, et qu’on n’est jamais tenté de lui être infidèle.

Poslušajte naše studente kako recitiraju odabrane pjesme na francuskome jeziku

Hana Perković: Message personnel, Françoise Hardy

carnet
studomat
merlin
e-učenje upute
vizual knjižnice
prvi_dan03
carnet
studomat
merlin
library
carnet
merlin
e-učenje upute
portal
vizual knjižnice
lapis