Talijanski

Talijanski je jezik kulture, umjetnosti, mode i dizajna, znanosti i sporta. Materinski je jezik za 60 milijuna Talijana koji žive u Italiji, ali i za četiri milijuna onih u inozemstvu. Osim u Italiji, službeni je jezik Europske unije, San Marina, Vatikana i Švicarske. U Hrvatskoj živi više od 17 000 Talijana, a talijanski je uz hrvatski jezik, u službenoj upotrebi u Rijeci i Istri. Talijanski (kao drugi jezik) govori i 80 milijuna talijanskih iseljenika, ali i pet milijuna imigranata koji žive u Italiji. Po broju govornika talijanski se nalazi na 20. mjestu na svijetu, a 4. je strani jezik koji se najčešće uči. Prisutan je u jezičnoj svakodnevici brojnih jezika, a najpoznatije talijanske riječi koje su usvojili i drugi su: ciao, bravo, spaghetti, pizza, cappuccino, espresso, gelato, dolce vita, paparazzo, mafia, ballerina, vespa…

Italija je 2020. god. zauzela 1. mjesto na popisu zemalja s najvećim kulturnim utjecajem na svijetu. Sinonim je izvrsne hrane, mode i visoke kvalitete života. Italija ima najveći broj zaštićenih UNESCO-vih lokaliteta (51), a Sveučilište u Bologni, osnovano 1088. najstarije je na svijetu. Zbog svojih znamenitosti i ljepota Italija je 5. najposjećivanija svjetska turistička destinacija.

Na Sveučilištu u Dubrovniku talijanski jezik poučava se na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Odjelu za umjetnost i restauraciju, Odjelu za komunikologiju, Pomorskom odjelu i studiju Povijest Jadrana i Mediterana. Sveučilište u Dubrovniku ima potpisane Erasmus+ ugovore o suradnji s 12 talijanskih sveučilišta i izvodi jedan Double degree sveučilišni diplomski studij sa Sveučilištem u Palermu.

Federico Fellini
Un linguaggio diverso è una diversa visione della vita.

Poslušajte naše studente kako recitiraju odabrane pjesme na talijanskom jeziku

Divna Kristić: Volare, Domenico Modugno

carnet
studomat
merlin
e-učenje upute
vizual knjižnice
prvi_dan03
carnet
studomat
merlin
library
carnet
merlin
e-učenje upute
portal
vizual knjižnice
lapis