Održana konferencija Naše more

Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku organizirao je 3. Međunarodnu znanstvenu konferenciju Naše more, od 14. do 16. rujna 2023., s temama koje se odnose na sigurnost, inovacije i otpornost u pomorskoj industriji s 90 sudionika iz 15 zemalja. U okviru konferencije održana su uvodna predavanja i dva panela o obrazovanju i pomorskoj industriji na kojima su sudjelovali cijenjeni stručnjaci iz pomorskog sektora. Nakon službenog zatvaranja konferencije sudionici su nastavili neformalno druženje tijekom Karaka sunset cruise-a i gala večere na terasi Umjetničke galerije Dubrovnik, na čemu predsjednik konferencije zahvaljuje kapetanu Franu Radoševiću  i Gradu Dubrovniku.

Uvodna predavanja održali  su iznimno cijenjeni stručnjaci Yusuke Mori zamjenik izvršnog direktora Međunarodne udruge pomorskih učilišta (IAMU), prof. dr. sc. Damir Zec s Pomorskog fakulteta u Rijeci i doktor Syed Asif Altaf Chowdhury, koordinator programa za zdravlje pomoraca u ITF-u.

Yusuke Mori govorio je o udruzi IAMU, objasnio važnost članstva u ovoj krovnoj udruzi, i predstavio neke od značajnijih IAMU projekata.

Prof. dr. sc. Damir Zec govorio je o projektu SkillSea, s posebnim naglaskom na trenutne i buduće potrebne vještine i predvidive nedostatke. U tom smislu, detaljno je analizirao izazove uzrokovane različitim razinama automatizacije.

https://www.skillsea.eu/

Doktor Syed Asif Altaf Chowdhury govorio je o mentalnom zdravlju pomoraca, o utjecaju pandemije COVID 19, i o ranim znakovima promjena u mentalnom zdravlju, te o tome koliko je važno na vrijeme potražiti pomoć.

U nastavku konferencije održana su dva panela, 14. rujna o edukaciji pomoraca i 15. rujna o aktualnim izazovima u pomorstvu na kojima su govorili predstavnici akademske zajednice, brodarskih kompanija, Sindikata pomoraca Hrvatske, i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.  

Na panelu o obrazovanju teme su bile kako premostiti jaz između teorije i prakse, kako integrirati VR tehnologiju u nastavni plan i program, koje metode primijeniti za poboljšanje mentalnog zdravlja i dobrobiti pomoraca, i koji su najveći izazovi s kojima se suočavaju pomorski fakulteti. U raspravi su sudjelovali gospodin Yusuke Mori, zamjenik izvršnog direktora Međunarodne udruge pomorskih učilišta (IAMU), doc.dr.sc. Ana Gundić s Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru, doc.dr.sc. Srđan Vujičić, pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, prof.dr.sc. Vlado Frančić s Pomorskog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof.dr.sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Špiro Ivošević, dekan Pomorskog fakulteta u Kotoru, doc.dr.sc. Mate Barić, zamjenik pročelnika Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru, kapetan Heikki Koivisto, projektni menadžer u Istraživačkom centru pomorske logistike Satakunta sveučilišta primijenjenih znanosti, i Ana-Marija Batinović, voditeljica Službe za pomorce i brodarce u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Na drugom panelu raspravljalo se o aktualnim temama u pomorskoj industriji. Neka od najvažnijih pitanja su pravni okvir, sigurnost i ljudski resursi, mentalno zdravlje pomoraca, poboljšanje životnih uvjeta na brodovima, kako potaknuti mlade da izaberu ovo zanimanje, osnaživanje žena u pomorstvu, kako se nositi s ubrzanim razvojem tehnologije, koji su rizici u radu autonomnih brodova. Sudionici panela su bili kapetan Heikki Koivisto, projektni menadžer u Istraživačkom centru pomorske logistike Satakunta sveučilišta primijenjenih znanosti, Romano Perić, ITF koordinator, John Reid, voditelj obuke i zapošljavanja u kompaniji Seapeak, kapetan Vitomir Bjelovučić , kapetan Srećko Ban, i Marko Domijan, glavni izvršni direktor Atlantske Plovidbe Plc.

Predhodni članakZMK donirao sadnice autohtonog rogača Osnovnoj školi Župa Dubrovačka
Slijedeći članak1. Odluka o odabiru studenata – SMP, KA131 2022.