O odjelu

Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku baštini vrlo dugu tradiciju pomorskog visokoškolskog obrazovanja u Dubrovniku i Hrvatskoj. Unutar Odjela organizirani su i izvode se sljedeći preddiplomski studiji: Nautika, Brodostrojarstvo, Pomorske tehnologije jahta i marina, te diplomski studij Pomorstvo.

Pomorski odjel dobitnik godišnje Nagrade Grada Dubrovnika

2019. godine Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku slavi dvije važne jubilarne obljetnice: 60 godina visokog obrazovanja pomoraca u Dubrovniku i 100 godina od početka znanstvenog časopisa za more i pomorstvo „Naše more“.

Viša Pomorska škola u Dubrovniku započela je svoj rad s Nautičkim odsjekom 1959. godine, da bi na poticaj pomorske privrede Dubrovnika 1960. godine bio otvoren i Ekonomski odsjek, a 1965. godine s radom je započeo Brodostrojarski odsjek.

U svome 60 godišnjem djelovanju ova institucija prolazila je kroz razne transformacije i organizacijske strukture od Više pomorske škole preko Pomorskog fakulteta, Veleučilišta u Dubrovniku i konačno do Pomorskog odjela – jedne od sastavnica Sveučilišta u Dubrovniku.

Nastavnici i rukovodstva ove institucije uvijek su znali i imali vizije kako do današnjih dana zadržti svoju prepoznatljivost i kvalitetu, školujući rukovodeći časnički kadar prema strogim međunarodnim kriterijima, ali i prilagođavati se novim zahtjevima Međunarodne Pomorske Organizacije pri Ujedinjenim Narodima, uvijetima i trendovima u obrazovanju pomoraca.

Istovremeno na ovoj instituciji se uvijek tražilo načine kako rasti i usavršavati se, a sve za podizanje kvalitete na dobrobit studenata i cijeloga Grada. Tako je Viša pomorska škola prerasla u Pomorski Fakultet, Pomorski Fakultet u Veleučilište u Dubrovniku, a Veleučilište u Dubrovniku, sa svojim pomorskim smjerovima, uz Ekonomski fakultet i Studentski centar je bio pokretač osnivanja današnjeg Sveučilišta u Dubrovniku s mnogim odjelima i širokom paletom obrazovanja na preddiplomskim, diplomskim i doktorskim studijima. I danas je Pomorski odjel nosivi stup Sveučilišta u Dubrovniku po broju upisanih studenata koji studiraju neki od pomorskih studija.

Pomorski odjel ulaže u zapošljavanje novih kadrova i njihovo znanstveno napredovanje tako da danas ima najveći broj dokoktora znanosti (12 nastavnika s doktoratom) od svog postojanja u proteklih 60 godina. Isto tako sada ima zaposleno na Pomorskom odjelu i najveći broj nastavnika s plovidbenim iskustvom u svojstvu zapovjednika broda i upravitelja stroja od osnutka do danas. To osigurava visoku kvalitetu nastave na pomorskim studijima. Znanstvena produktivnost nastavnika Pomorskog odjela posljednjih godina također je najveća od postojanja, a očituje se u broju znanstvenih istraživanja i objavljenih znanstvenih radova posljednih godina iz područja pomorstva.

Godine 2019. Pomorski odjel je organizirao i prvu međunarodnu konferenciju s naslovom „Naše more 2019“ povodom 100te obljetnice časopisa „Naše more“. Konferencija je okupila znanstvenike iz Europe i Azije koji su prezentirali više od 60 svojih znanstvenih radova. Za prvu znanstvenu konferenciju iz područja pomorstva to je puno više od očekivanja. Ova konferencija će se nastavljati u Dubrovniku na Pomorskom odjelu svake druge godine.

Konferencija nije značajna samo za područje pomorskih znanosti, već ima veliko značenje i za sami Grad, jer se mnogi strani znanstvenici preko konferencije upoznavaju s Gradom, ali se i poslje konferencije vraćaju sa svojim partnerima i familjama turistički, te šire svoja dobra iskustva u akademskoj zajednici svojih sveučilišta i svojih država o našen Gradu i Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku, kao dobrim domaćinima i uglednim partnerima.

carnet
studomat
merlin
e-učenje upute
vizual knjižnice
prvi_dan03
carnet
studomat
merlin
library
carnet
merlin
e-učenje upute
portal
vizual knjižnice
lapis