Potraga za plavetnilom- otvaranje izložbe/ multimedijalne ambijentalne instalacije nastavnice Iris Lobaš Kukavičić

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe/ multimedijalne ambijentalne instalacije Potraga za plavetnilom umjetnice Iris Lobaš Kukavičić, ujedno i nastavnice Odjela za umjetnost i restauraciju, koje će se održati 25. studenog 2023. godine s početkom u 19:00 sati u palači SPONZA.

Izložba je ujedno i završni događaj manifestacije DANI KREATIVNIH/ KULTURNIH INDUSTRIJA 2023. Nastavnica Lobaš Kukavičić je inspiraciju za izložbu dobila upravo kroz projekt Seaclear Odjelu za elektrotehniku i računalstvo Sveučilišta u Dubrovniku u sklopu kojeg je izradila tematsku skulpturu u suradnji s dr. sc. Margaritom Bego, sve od otpada iz mora, prikupljenog upravo SeaClear akcijama čišćenja. 

„Kao dio programa Sveučilišta u Dubrovniku pod nazivom “Smart robots and human hearts – for clear oceans” (“Pametni roboti i ljudska srca – za čiste oceane) dubrovačka akademska umjetnica Iris Lobaš Kukavičić predstavlja umjetničku manifestaciju unutar znanstvenog pristupa jednom od najvećih problema današnjeg svijeta – onečišćenja mora i oceana, odnosno naše bioraznolikosti i očuvanja cjelokupnog ekosistema.U fokusu je izložbe prvi rad nastao unutar ovog projekta – skulptura sačinjena od pronađenih plastičnih boca u moru koji figurativno, ali i metaforički, tvore veliko čudovišno biće koje baca sjenu na ljudsku bezobzirnost i dalekosežne posljedice koje ona izaziva. Lobaš Kukavičić ovdje poseže za taktikom cirkularne ekonomije koja se vodi principom o recikliranju i ponovnoj upotrebi predmeta unutar lanaca izrazito konzumerističkog društva. Društva gdje neprestana težnja za ostvarivanjem materijalnosti ne jenjava, već se pak putem digitalnih tehnologija još više naglašava i provodi. Umjetnica poseže za istim tim novim tehnologijama, ali koristeći ih u drugom smjeru: umjetnički rad tako uključuje projekciju u samoj impozantnoj arhitekturi renesansne Palače Sponza koja simbolički utjelovljuje mjesto trgovanja i izmjene dobara u doba Dubrovačke Republike. Ambijentalna osvijetljenost spomenute skulpture popraćena glazbenim predloškom “The Big Blue” francuskog skladatelja Erica Serre upravo promatrača opominju na negativne posljedice našeg djelovanja u svijetu na mikrorazini svakodnevnog života gdje nesvjesno donosimo odluke o tzv. malim životnim problemima poput bacanja smeća koje imaju dalekosežne posljedice za sve buduće generacije kojima ostavljamo svijet.“ (iz predgovora / kustosica izložbe Jelena Tamindžija Donnart)

Predhodni članakPanel rasprava o primjeni umjetne inteligencije u kreativnim i kulturnim industrijama u sklopu Dana kreativnih i kulturnih industrija
Slijedeći članakOdluka o odabiru kandidata za aktivnost mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka – projekt KA171 2022 – CRNA GORA