Tekstil

Radionica za konzervaciju-restauraciju tekstila djeluje od 1. listopada 2007. uz voditeljstvo dr. sc Danijele Jemo, više konzervatorice-restauratorice tekstila, kojoj se u rujnu 2013. pridružuje Mateo M. Kodrič Kesovia, mag. art.

U radionici se odvijaju svi konzervatorsko-restauratorski radovi u sklopu praktične nastave na preddiplomskom i diplomskom studiju Odjela za umjetnost i restauraciju smjer konzervacija-restauracija tekstila. Konzervatorsko-restauratorski radovi provode se na raznim kategorijama tekstilnih predmeta kulturne baštine, poput liturgijskoga i etnografskog tekstila, modnih dodataka, goblena i zastava; plošnih 2D ili složenijih 3D predmeta. Na takvim predmetima rade studenti uz mentorstvo spomenutih osoba.

Prostor radionice sastoji se od dvije i pol prostorije. Podijeljen je u tri radne zone te uređen i opremljen tako da zadovoljava najviše standarde struke.
Prvi radni dio obuhvaća manju prostoriju koja inače služi kao učionica za teorijski dio predavanja. Po potrebi, tim se prostorom još koristi za prihvaćanje i obradu tek pristiglih predmeta, te kao karantena kako bi se oni izolirali od ostalih predmeta, i tako spriječila eventualna kontaminacija.

Prostor same radionice podijeljen je na dva dijela: 1/3 prostora je mokri čvor predviđen za analizu, bojenje, kemijsko čišćenje i pranje, dok je ostali dio organiziran kao radni dio u kojemu se izvode sve ostale faze konzervatorsko-restauratorskog procesa.
Uz te prostorije, radionica raspolaže i dodatnim prostorom koji se nalazi u sklopu kabineta doc. Jemo. Ovaj je prostor posebno opremljen za pripremu preparata i mikroskopiranje, koje se provodi u sklopu dijagnostičke analize predmeta koji se restaurira.

carnet
studomat
merlin
e-učenje upute
vizual knjižnice
prvi_dan03
carnet
studomat
merlin
library
carnet
merlin
e-učenje upute
portal
vizual knjižnice
lapis