Emilija Garmaz, studentica prijediplomskog studija Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija

Jedna od mnogih prednosti Sveučilišta u Dubrovniku je prilika za učenje stranih jezika. Od širokog izbora jezika koje ovo Sveučilište nudi, moj izbor bio je njemački jezik. 

S obzirom na to da poučavanje svih stranih jezika osim engleskog počinje od samih osnova, ne postoji razlika između početnika i onih koji su taj jezik ranije učili. To čini sam proces učenja lakšim, kako za studente, tako i za profesore. 

Kao studentica prijeddiplomskog stručnog studija Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija, iznimnu važnost pridajem učenju stranih jezika. Smatram da će to itekako biti važno za moj daljnji napredak nakon završenog studija. Ukoliko se obratite gostu na njegovu jeziku, primijetit ćete znatnu razliku u izrazu lica i boji glasa. Svi vole čuti svoj jezik u tuđoj zemlji, a s obzirom na to da će se moja karijera nastaviti u turizmu, želim povećati zadovoljstvo gosta malim stvarima kao što je jednostavan razgovor na njegovu jeziku.

Zašto je još važno učenje stranih jezika? Osobni razvoj. Federico Fellini rekao je da je “svaki drugačiji jezik drugačija perspektiva života”. Svaki jezik, kao i svaka kultura, ostavlja drugačiji dojam. Zato za Španjolce i Talijane kažemo da su temperamenti jer brzo govore ili pak za Nijemce da su hladni ili ljuti zbog načina kako izgovaraju riječi. Svakim novim naučenim jezikom dobije se nova perspektiva života. Lijep je osjećaj razumjeti. Razumjeti film, pjesmu, osobu… Sporazumjeti se s nekim prvi put na novom jeziku neusporediv je osjećaj. Otvara se toliko novih prilika nakon što naučimo novi jezik. Poznavanje engleskog jezika je postalo nešto uobičajeno. Zbog toga, ukoliko se želimo istaknuti poželjno je znanje još nekog stranog jezika.

U procesu učenja stranog jezika potrebno je stvoriti čvrste temelje, a toga ne nedostaje na predavanjima iz kolegija stranih jezika. Interaktivna predavanja s vježbama komunikacije omogućavaju brz napredak koji daje potrebnu motivaciju za učenje novog stranog jezika. Potrebno je što više  govoriti novi jezik kako bi ga brže naučili. Najbolji način za vježbu? Kada pomislite da ste zaboravili vokabular samo krenite govoriti i vidjet ćete kako vam riječi same izlaze iz usta.

Emilija Garmaz

Predhodni članakTečaj “Multicentrični pristup liječenju šećerne bolesti” na Sveučilištu u Dubrovniku
Slijedeći članakNajava tečaja Rad na tankerima za ulje (D14)