Ira Fabrio, univ. bacc. art.

Ira Fabrio, dobitnica Rektorove nagrade za najbolji uspjeh na Odjelu u akademskoj 2018./2019.

“Moram razočarati sve koji su mislili da konzervacija-restauracija ima veze s restoranom i konzerviranjem hrane. Ipak, kad bih morala povezati restauraciju s restoranom, rekla bih da se može usporediti sa švedskim stolom.Zašto? To je zanimanje koje povezuje znanost i umjetnost il’ ti „medicina za umjetnine“. I to je najsažetije moguće jer, kako bi se dokumentiralo stanje u kojem je predmet, odredili uzroci promjena, zaključilo kako zaustaviti daljnje propadanje te hoće li se i na koji način predmetu vraćati originalan izgled, treba pomalo biti umjetnik, meštar, povjesničar, kemičar, biolog, fizičar, fotograf, pravnik, filozof, informatičar…Treba imati dobar vid, mirne ruke i znanja o kovanju, baroku, kiselinama, žoharima, žaruljama, zlatnim listićima, x-zrakama, Photoshopu, porezima i prirezima… uz naravno obvezno poznavanje stranih jezika i pravilnog korištenja maske i rukavica (čiju važnost u zadnje vrijeme i tako nitko na dovodi u pitanje).Ja bih studiranje konzervacije-restauracije u Dubrovniku usporedila sa životom u obitelji. S relativno malim brojem kolega i kolegica imaš faze mira i rata (braća i sestre), dok te profesori brižno nadgledaju i trude se obučiti te za samostalan život (rođaci), među kojima su najbitniji voditelji radionica koji se trude osigurati ti predmete i alate, iskustvo, potporu i znanje (ne zezam se, pravi roditelji mogu postati ljubomorni) te je uvijek tu uz tebe nezamjenjiva tajnica (ona najdraža tetka). Naravno, ako poželiš napraviti predah od familije i vidjeti neke druge perspektive, uvijek su tu međunarodne konferencije i prakse u vanjskim radionicama, koje omogućavaju ne samo nova mjesta (u mom slučaju Firencu, Split, Kaštele, Zagreb, Krakov…) nego i nova znanja, iskustva, poznanstva, prijateljstva…Zahvaljujem zato svima koji su mi na ovom putu prema otkrivanju tajni konzervacije-restauracije i „života odraslih“ bili podrška te Sveučilištu na nagradi, priznanju.”

Ira Fabrio

Predhodni članakJAVNI NATJEČAJ za davanje u zakup poslovnoga prostora u prizemlju upravne zgrade Zavoda za mediteranske kulture
Slijedeći članakKarmen Kordić, studentica