Online radionica Centra za jezike

Online radionica Centra za jezike „Čitamo pjesme na francuskome, njemačkome, španjolskome i talijanskom jeziku“

U prigodi obilježavanja Godine čitanja – 2021. Centar za jezike Sveučilišta u Dubrovniku održao je 8. svibnja 2021. online radionicu „Čitamo pjesme na francuskom, njemačkom, španjolskom i talijanskom jeziku“. Na radionici su sudjelovali studenti preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Dubrovniku, a pjesme su čitali: Ana Belemečić, Jelena Brajović, Srđan Ćimić, Nikolina Dugandžić, Anamarija Franjić, Divna Kristić, Petra Oberan, Mihaela Pavlina, Hana Perković i Nada Vukotić.

Pismenost i čitanje s razumijevanjem temelji su obrazovanja, učenja i profesionalnog napredovanja te razvoja samostalnih i odgovornih pojedinaca suvremenoga društva. Čitanje je potrebno i korisno, ali i ugodno, zabavno i zanimljivo. U uvodnom obraćanju sudionicima radionice istaknula se važnost čitanja kao jedna od temeljnih kognitivnih sposobnosti i uvjet za obrazovni i osobni razvoj svakoga pojedinca.

Pročitano je devet pjesama popularne glazbe; po dvije pjesme na francuskome, njemačkome i talijanskom te tri pjesme na španjolskom jeziku. Nakon čitanja svake pjesme studenti su iznijeli kratki osvrt na izvođače i autore, vrijeme nastanka pjesme i njezinu važnost u suvremenoj kulturi. Uslijedila je interpretacija pročitanoga, pri kojoj su se provele analize odabranih leksičkih i gramatičkih oblika za svaki jezik. Analizirajući pojedine odabrane leksičke oblike istaknule su se grafo-fonemske specifičnosti svakoga jezika. Sudionici radionice svojim su zapažanjima i  jezičnim usporedbama uputili na sličnosti i razlike između četiri jezika. Nakon interpretacija i analiza sudionici su izrazili svoja zapažanja o iskustvu ovladavanja čitanjem na stranom jeziku, strategijama čitanja i napredovanju u čitanju i učenju stranoga jezika. Svi sudionici uz engleski uče ili su učili još jedan ili dva strana jezika, stoga im je takvo iskustvo učenja pružilo mogućnost uspoređivanja specifičnosti pisanja, izgovora i čitanja za svaki pojedini jezik.

U završnom obraćanju sudionicima, uz zahvalu za njihov kreativan i aktivan doprinos u provedbi radionice, naglasila se i važnost čitanja kao načina opuštanja i zabave, koji u kognitivnome, emocionalnome i psihološkom aspektu pridonosi dobrobiti svakoga pojedinca.

Radionicu su pripremile i vodile: dr. sc. Sandra Didović Baranac, v. pred., Daniela Falkoni Mjehović, v. pred., dr. sc. Zrinka Režić Tolj, v. pred., i dr. sc. Ariana Violić-Koprivec, prof. v. š.

Predhodni članakNastavnici Iris Mihajlović i studentu Luki Šeriću nagrada za najbolji rad na kongresu u Solinu
Slijedeći članakLjetni ispitni rokovi za akademsku 2020./2021. godinu