
Za Erasmus studente diplomskog studija Poslovne ekonomije Ekonomskog fakulteta u okviru kolegija Event management nositieljice izv. prof. dr. sc. Iris Mihajlović, u petak 28. studenog organizirana je terenska nastava kako bi posjetili Laboratorij za marikulturu Sveučiišta u Dubrovniku, te se upoznali sa ekosustavom ovog najvećeg proizvodnog područja europske plosnate kamenice (Ostrea edulis)Sredozmenog mora. Ovaj proizvod od 2020 godine nosi europsku oznaku izvornosti kvalitete i pod posebnom je zaštitom. Europska plosnata kamenica je i kao delicija povezana sa gastronomskom baštiom te jasno definira autohtonost prostora lokalne zajednice kroz identitet nematrijalne baštine, tradiciju, običaje, a koja je u kontekstu održivog ekosustava predstavlja zajednički nazivnik za suradnju, komunikaciju i potporu, te je utemeljena na istraživočkoj snazi akademske zajednice.
Na samom početku studente je dočekala i pozdravila doc. dr. sc. Erika Dobroslavić i Mario Lobaš, mag. ing. agr. Nakon kratkog predaha i druženja uz čaj i kavu, na glorijetu sa kojeg se pogled pruža na koncesije, studentima je upriličeno stručno vođenje kroz laboratorij kako bi se upoznali sa procesom uzgoja a što je dodatno upotpunjeno i predavanjem stručnog suradnika Marija Lobaša. Tom prilikom kroz prezntaciju, studenti su upoznati sa posebnostima cijelog Malostonskog zaljeva, procesima uzgoja europske plosnate kamence od samog prihvata ličnki do konzumne veličine istih, koji su nam naknadno u samom mrijestiištu prezentirani. Na samom kraju, u ozračju autohtonog ambijenta upriličen je posjet i degustacija kamenica u obrtu za uzgoj školjaka Školjkarstvu Mušula u vlasništvu obitelji Matković. Naš posjet zaokružen je posjetom Stonu uz kratku šetnju kroz povijest urbanog područja, posjetom stonskoj solani koja njedri visšetoljetnu tradiciju branja soli. Studenti su ponijeli emociju i nezabravno iskustvo te se ovom priliom dodatno zahvaljujemo Odjelu za primjenjenu ekokogiju i Školjkarstvo Mušula na stručnosti i gostoprimstvu.















