FORCA 2016

ZAVRŠENA FORCA 2016.

Simpozij FORCA 2016: Financijsko Obrazovanje – Razborita Cjeloživotna Aktivnost održan je 17. i 18. ožujka 2016. i time je prvi put na Sveučilištu u Dubrovniku obilježen europski i svjetski Tjedan novca. Prvotna ideja o predstavljanju rezultata dvogodišnjeg istraživanja doc. dr. sc. Iris Lončar i mr. sc. Zrinke Golemac o financijskom znanju srednjoškolaca gotovo je spontano prerasla u dvodnevnu manifestaciju. U programu Simpozija, koji se odvijao prvog dana sudjelovale su: Snježana Levar, direktorica Ureda za praćenje zaštite potrošača Hrvatske narodne banke, doc. dr. sc. Dajana Barbić i doc. dr. sc. Andrea Razum s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Marina Ralašić, predsjednica Instituta za financijsko obrazovanje iz Zagreba, te direktori svih banaka koje posluju na području grada Dubrovnika. Drugi dan bile su organizirane besplatne radionice “Škola financijske pismenosti za studente i “Škola financijske pismenosti za srednjoškolce. Simpoziju je u oba dana nazočilo oko 500 srednjoškolaca i studenata. Svi oni iskazali su velik interes za nastavak otpočetih aktivnosti, te su iskazali interes da i u budućnosti sudjeluju na radionicama i sličnim aktivnostima kojima bi osnažili svoje financijsko znanje. Stoga FORCA 2016. neće biti završetak, već će se nastaviti kroz kontinuirane projektne aktivnosti usmjerene prema unapređenju financijskih kompetencija, prije svega populacije mladih.

FORCA 2016.

Svjetski tjedan novca (Global Money Week) globalna je inicijativa koja se počela obilježavati od 2012. godine. Ovu ideju podržala je i European Banking Federation(EBF), pa se od 2015. godine prvi put i u Europi počinje obilježavati Europski tjedan novca (European Money Week). Cilj je istaknutih manifestacija na svjetskoj i europskoj razini potaknuti svijest o značenju financijske pismenosti i financijskog obrazovanja mladih. Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku prepozao je važnost ove inicijative, pa u svjetskom i europskom tjednu novca organizira Simpozij

FORCA 2016:

Financijsko Obrazovanje – Razborita Cjeloživotna Aktivnost.

Ciljevi Simpozija su:

  • potaknuti osviještenost mladih o značenju posjedovanja financijskih znanja,
  • predstaviti rezultate provedenog istraživanja u okviru projekta „Financijsko znanje populacije srednjoškolaca Dubrovačko-neretvanske županije“,
  • organizirati edukativne programe namijenjene studentima i srednjoškolcima poradi unapređenja njihova financijskog znanja.

Program Simpozija koncipiran je u tri dijela. U prvome sudjelovat će znanstvenici i stručnjaci koji se bave problematikom financijske pismenosti:

  • dr. sc. Dajana Barbić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prezentirati će važnost financijske pismenosti,
  • Snježana Levar iz Hrvatske narodne banke prikazat će rezultate istraživanja projekta „Mjerenje financijske pismenosti“,  koji je, u organizaciji Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga, proveden na uzorku od 1.049 ispitanika,
  • doc. dr. sc. Iris Lončar s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku predstavit će rezultate istraživanja projekta „Financijsko znanje populacije srednjoškolaca Dubrovačko-neretvanske županije“, koji je proveden u razdoblju od siječnja 2014. do prosinca 2015. godine uz obuhvat 4.601 srednjoškolca Županije.

U skladu s utvrđenom niskom razinom financijskog znanja populacije mladih, u drugom dijelu Simpozija bankari će na praktičnim primjerima upoznavati mlade s financijskim kategorijalnim sustavom. U programu sudjeluje deset predstavnika banaka koje djeluju na području grada Dubrovnika.

Drugog dana organizirana je besplatna „Škola financijske pismenosti“ namijenjena srednjoškolcima i studentima, koju će održati članice „Štedopis“ Instituta za financijsko obrazovanje iz Zagreba.

Bit će nam iznimna  čast da svojom nazočnošću pridonesete kvaliteti planiranoga Simpozija, za koji se nadamo da će prerasti u kontinuiranu aktivnost našega Sveučilišta.

doc. dr. sc. Iris Lončar

predsjednica Organizacijskog odbora FORCA 2016

PROGRAM

carnet
studomat
merlin
e-učenje upute
vizual knjižnice
prvi_dan03
carnet
studomat
merlin
library
carnet
merlin
e-učenje upute
portal
vizual knjižnice
lapis