Javna tribina ‘Money & Mind’ u fokus stavila odgovorno upravljanja osobnim financijama

U srijedu, 20. ožujka, u sveučilišnom Kampusu održana je javna tribina “Money & Mind” u sklopu programa Tjedna karijera Sveučilišta u Dubrovniku.

Gosti tribine Sandra Ferenčak Tetka, financijska blogerica, Kristijan Ugrina Kiki, glumac i dr. sc. Nikola Erceg, znanstvenik i predavač na području psihologije s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz moderatoricu, izv. prof. dr. sc. Meri Šuman Tolić, su brojnim okupljenima ukazali na važnost odgovornog upravljanja financijama i utjecaja financija na mentalno zdravlje.

Ferenčak je, kao dugogodišnja financijska blogerica koja educira javnost na temu financija, pojasnila koncept financijske slobode kao preduvjeta za ostale oblike slobode. Istaknula je kako financijska pismenost nije samo poznavanje financija, već kombinacija znanja, ponašanja i odnosa prema novcu. Naglasila je nedostatak praktične primjene znanja u obrazovanju i motivaciju za pokretanje popularnog bloga, koji je proizašao iz čestih netočnih interpretacija financijskih pojmova u medijima te mistificiranja financijskih procesa radi poticanja potrošnje. Mladima je objasnila pojmove poput FIRE pokreta, važnosti štednje i investiranja, odabira odgovarajućih financijskih proizvoda, te osobne odgovornosti pri preuzimanju rizika.

Erceg je istaknuo kako je financijska pismenost srednjoškolaca i studenata nužna. Pojasnio je kako se snaći u sve većem broju financijskih instrumenata koje nam je donijela digitalizacija, dok je Kristijan Ugrina Kiki kroz vlastitu financijsku pogrešku objasnio rizike sudužništva i važnost educiranja prije ulaska u kredit.

Gostujući predavači su također govorili o temama financijske pismenosti kao cjeloživotnog procesa i nužnosti uvođenja predmeta na ovu temu u obrazovni sustav, s obzirom na to da istraživanja pokazuju kako gotovo 30 posto Hrvata radije troši danas i bira o tome misliti sutra. Kroz pitanja mladih, publika je dobila odgovore na teme brze zarade, savjesnog ponašanja i utjecaja društvenih mreža na poticanje konzumerističkog stila života koji nameće stalnu potrebu ‘biti u trendu’ što često dovodi do donošenja nepromišljenih financijskih odluka.

Predhodni članakNATJEČAJ za mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka u okviru Erasmus+ programa (KA131, Broj projekta: 2023-1-HR01-KA131-HED-000122003) u akademskoj 2024./2025. godini
Slijedeći članakOdržano predavanje prof. dr. sc. Sandre Uskoković na Sveučilištu Sapienza