Networking treba započeti dok ste na studiju!

“Networking treba započeti dok ste na studiju, a duboka prijateljstva koja steknete tijekom studija su vječna!

U srednjoškolskim danima moj san bio je baviti se poslom koji će povezati inozemna financijska tržišta i domaće gospodarstvo. Studij vanjske trgovine za je bio mene savršen izbor! Upoznala sam tih godina alumne dubrovačkog FTVT – a u mom rodnom gradu, koji su zaljubljeno govorili o prednostima studiranja u Dubrovniku na ovom studiju i tu ljubav prenijeli i na mene.

Za mene su godine studija bile neke od najsretnijih godina! Odlazak od kuće, samostalni život i prilika za stjecanje znanja iz područja koja su moj izbor i koja će oblikovati moj životni put, ali i nova iskustva, duboka prijateljstva i osjećaj uspjeha dali su mi samopouzdanje i usmjerenje sljedećim profesionalnim koracima.

Studirati na FTVT -u bila je jedinstvena prilika za, mogu reći, nekonvencionalan i suvremen pristup akademskom obrazovanju u to vrijeme. Odsjek vanjske trgovine ostavljao je dojam privatnog fakulteta, što je u to vrijeme bila privilegija. S profesorima koji su gostovali i dolazili iz različitih zemalja i iz svijeta businessa imali smo priliku diskutirati o tekućim trendovima i aktualnim temama te dublje istražiti sve teme koje su nas zanimale. 

Trenutno sam članica Uprave Telemach BH na funkciji CCO-a (Chief Commercial Officer), odgovorna za sve unutarnje i vanjske prodajne i korisničke sektore, od najuspješnijeg inbound pozivnog centra u zemlji, mreže shopova, telesalesa i direktnih door to door kanala prodaje, specijaliziranog antichurn tima, do prodajne podrške i trening centra kompanije.  Paralelno obnašam funkciju odgovorne osobe za Corporate Affairs, u okviru koje razgovaram s predstavnicima državnih institucija, regulatorom, i visokim dužnosnicima vlade kao i lokalnih gradskih vlasti, a sve s ciljem liberalizacije telekom tržišta i stvaranja jednakog pravnog okvira za poslovanje privatnih kompanija koje su konkurencija državnim. Ponosna sam što smo pokrenuli strateške programe društvene odgovornosti i vraćanja zajednici kroz formiranje Telemach fondacije čija sam predsjednica Uprave. 

Nakon studija u Dubrovniku, moj prvi posao bio je za američku konzalting tvrtku The Recovery Group, koja je u BiH nakon ratnih stradanja implementirala USAID Business Consulting/Financing projekt prvog komercijalnog kreditnog financiranja korporativnog sektora u BiH kroz liniju financiranja od 200 milijuna dolara. Nakon dvije godine radnog iskustva, pobijedila sam na natječaju za stipendiju vlade Sjedinjenih Američkih Država, za postdiplomske studije u Americi, pod okriljem Ron Brown Scholarship programa kroz koji sam na Sveučilištu Tulane u New Orleansu diplomirala na Master for Business Administration (MBA), smjera financija. Bila sam izabrana kao dobitnik godišnje nagrade Tulane Business Alumni Award kao diplomantkinja s izvanrednim uspjesima. Po povratku u Europu tijekom 18 godina sam gradila karijeru u private equity investment biznisu u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi, na većem broju tržišta u Poljskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Srbiji i BiH, na odabiru, akviziciji I upravljanju investicijama i tvrtkama koje smo preuzimali radeći za vodeće svjetske investicijske fondove i tvrtke, kao što su: BC Partners (London), KKR  (Kohlberg Kravis Roberts iz New Yorka), Mid Europa Partners (London),  7LCP (Atena), Copernicus Capital (Zagreb) I Winslow Partners (Prag). Moju želju za predvođenjem jedne od najvećih direktnih stranih korporativnih investicija u BiH ostvarila sam 2011. godine, organizirajući pregovore za kupovinu i preuzimanje čak 15 manjih privatnih kabel i internet operatera u razdoblju od samo nekoliko godina, od kojih je nastao današnji Telemach BH, koji je dio United Group korporacije, vodećeg multi-play telekom i multi-play provajdera u JI Europi. Nakon konsolidacije akviziranih tvrtki, pridružila sam se kompaniji kao članica Uprave zadužena za financije i poslovni razvoj, ali i corporate affairs naše tvrtke, a u zadnje dvije godine predvodim sve prodajne i korisničke odjele kao kompanijski CCO. Ponosna sam na aktivan angažman u društvenoj zajednici, kao predsjednica Uprave Telemach fondacije koja je i aktivan član Uprave novoosnovane BiH Philantropic Forum platforme. Bila sam niz godina i predsjednica US Alumni udruge u BiH, kao i predsjednica Udruge kabel i telekom operatera u BiH.

Jedan od najvećih izazova a kojim se jedini telekom operater u privatnom vlasništvu u BiH i tehnološki lider, na tržištu suočava je strategija naše konkurencije u državnom vlasništvu koja temelji svoje poslovanje, ne na ulaganju u suvremene, tehnološki naprednije usluge, svoje zaposlene i izvrsnost u korisničkom iskustvu, već na ponudi usluga lošije kvalitete po cijeni nižoj od tržišne i ispod cijene troškova, što ne samo da je neprihvatljivo po zakonima koji reguliraju konkurentnost na tržištu, već nadalje narušava i usporava razvoj tržišta. Ono što svakako pomaže je činjenica da naši sugrađani žele pratiti europske trendove i zahtijevaju bolju kvalitetu po pristupačnoj cijeni i svakako ‘pritišću’ sve kompanije na tržištu da unaprijede poslovanje.

A inspirativni izazov koji želim istaknuti je rad s mojim management timom koji čine mladi poduzetni profesionalci, s prosjekom godina od 25 do 30, od kojih je većina prvi put na odgovornoj poziciji vođenja timova i ostvarivanja zahtjevnih ciljeva. Razvoj i izgrađivanje njihovih menadžerskih vještina te postavljanje novih poslovnih standarda na tržištu je zahtjevan zadatak, ali i nagrađujući proces u kojem uživam.

Moj radni dan uvijek je dinamičan! Ujutro , već od 7 sati, na email pristižu svi dnevni izvještaji o svim važnim aspektima poslovanja za prethodni dan ili tjedan, kroz koje prođem s ključnim menadžerima sektora mog tima kao prvu stvar ujutro. Brief analiza podrazumijeva potvrđivanje prioritetnih zadataka za taj dan. Ostatak prijepodneva sam na sastancima s članovima uprave i drugim odjelima kompanije oko aktualnih projekata, strateških analiza i dogovora oko realizacije prioritetnih poslova. Popodnevni sati su obično rezervirani i za sastanke s ključnim menadžerima naše United grupacije. Kontinuirano radimo na uvođenju noviteta u poslovanju i unaprjeđenjima pa su koordinacije s grupacijom redovna aktivnost. Preostali dio popodneva bukiram za operativne radne sastanke s djelatnicima i njihovim team leaderima, kako bih dobila izravan feedback s terena, bolje upoznala zaposlene, ali i kroz razgovor pomogla kako bismo zajednički došli do prioritetnih izazova i rješenja na kojima trebamo raditi.  Uz sve ove odgovornosti, uklopim sastanke s vanjskim partnerima, sastanke s predstavnicima institucija i regulatora, kao i predstavnicima vlasti. Zadnji dio dana je posvećen komunikaciji mailovima. Filantropija je uvijek u srcu i za naše programe: Job lab karijerno savjetovanje sa srednjoškolcima, regionale zajmove te pomoć sugrađanima na margini egzistencije uvijek nađem vremena.

Studij i samostalan život daleko od doma pomogli su mi da postanem snalažljiva, uklopim se u potpuno novo okruženje, surađujem u timu s različitim ljudima, sve ono što me je čekalo kada sam počela raditi i preuzimati nove odgovornosti u različitim državama i tržištima. FTVT me je potaknuo da razmišljam izvan okvira i sagledam svaki problem iz više kutova što mi je pomoglo da uspješno vodim razne pregovore i finaliziram investicijske transakcije.

Studentima bih preporučila da budu znatiželjni i proaktivni, da posebno u polju svog fokusiranog interesa iskoriste iskustvo i ekspertizu profesora. Da što vise prodube znanje izvan okvira obveznog kurikuluma te da si kroz umrežavanje s profesorima i alumnijima u toj branši osiguraju praksu tijekom studija, ili barem volontiraju kako bi stekli praktična iskustva.

Studij je nezaboravno iskustvo, ali i velika prilika, ne samo kako bismo spoznali svoje afinitete i ono u čemu smo najbolji, već da izgradimo vještine kako steći znanja i pratiti svjetske trendove kroz razne resurse koji su nam danas na raspolaganju. Iskoristite priliku i upoznajte  alumnije te među njima pronađite i svog mentora. Networking treba započeti dok ste na studiju, a duboka prijateljstva koja steknete tijekom studija su vječna! Uz sve ovo, živjeti i upoznati duh Dubrovnika i njegove povijesti velika je privilegija so make the best out of it!

Hajdi Mostić

CCO Telemach BH

Predhodni članakJavni poziv za prodaju vozila prikupljanjem pisanih ponuda
Slijedeći članakPromjena termina održavanja ispita iz kolegija Fizika