Održana radionica i panel diskusija “Evolutivni pristup uspostavi HUB-a: od poticajne ideje, iskustvenih spoznaja do poduzetničkih koncepata”

Radionica i panel diskusija Evolutivni pristup uspostavi HUB-a: od poticajne ideje, iskustvenih spoznaja do poduzetničkih koncepata održana je na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju u okviru projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“ (RCK). Radionica je bila namijenjena studentima stručnog studija Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija Sveučilišta u Dubrovniku.

Studente i goste predavače uvodno su pozdravile organizatorice ove panel diskusije i radionice, nastavnice Zorica Krželj Čolović i Iris Mihajlović s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku. Izrazile su svima dobrodošlicu, studentima koji su se zainteresirano odazvali premda im ovaj susret nije dio nastavne obaveze te gostima, istaknutim ugostiteljima koji su spremno došli podijeliti svoje iskustvo i znanje stečeno višegodišnjim radom u turizmu. Okupljene je pozdravila i Hilarija Lozančić Benić, voditeljica projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“ koja je naglasila ulogu Turističke i ugostiteljske škole u pokretanju pozitivnih promjena u lokalnoj zajednici izrazivši svoje zadovoljstvo širim krugom suradnje među dionicima u turizmu o čemu svjedoči i ova panel diskusija i radionica.

Marino Bebić, mag. oec. prezentirao je rezultate istraživanja – profiliranja sklonosti studenata kao poticaj poduzetničkog  razmišljanja i podloga uspostave inovativnog HUB- a. Rezultati su ujedno i smjerokaz partnerima za stvaranje konsenzusa oko odgovora po pitanju stručnosti, kompetencija radne snage, motivacije i mentoriranja mladih te uloge koju oni imaju kao razvojna platforma za transformaciju i nastanak inovativnih proizvoda autohtonog izričaja koju baštine lokalni ugostitelji i OPG kao primjeri najboljih praksi.

U okviru stručnog dijela panel diskusije i radionice u aktualnosti problematike studente su uveli ugostitelji Nikša Đuraš s temom „Tradicija vs. inovacija –  ključ lojalnosti“ i Tomislav Šare s temom „Uloga poticajne poslovne klime na prepoznatljivost i kvalitetu proizvoda“. Nikša Đuraš vlasnik je i menadžer restorana Lukas Taverna u Kobašu na Pelješcu, a Tomislav Šare vlasnik je i menadžer četiri restorana Bota Šare. Riječ je o dva uhodana i dobro razvijena obiteljska posla koji su, svaki nas svoj način i uz vlastite specifičnosti u poslovanju, izvrsni primjeri dobre ugostiteljske prakse.

Podsjetimo, projekt „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“ (RCK) nositelja Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, ima razvojni  program koji počiva na pretpostavkama kvalitetnog i fleksibilnog cjeloživotnog obrazovanja, inovativnim modelima učenja, osposobljavanju nastavnika, predavača i mentora te poticanju partnerstva među poslodavcima, javnim sektorom i socijalnim partnerima. Sve s ciljem odgovora na potrebe tržišta za educiranim i specijaliziranim osobljem u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Predhodni članak9. Smotra Sveučilišta u Dubrovniku
Slijedeći članakPrezentacija brodarske kompanije Grand Circle Cruise Line (GCCL)