Predstavljana znanstvena monografija „Ekonomska misao u starom i srednjem vijeku“

Znanstvena monografija „Ekonomska misao u starom i srednjem vijeku“ autora prof. emer. dr. sc. Đura Benića i izv. prof. dr. sc. Marije Benić Penava predstavljena jeu amfiteatru Sveučilišnog kampusa. Uz autore, predstavljači su bili recenzenti prof. emer. dr. sc. Ivo Družić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Alka Obadić,  redovita profesorica u trajnom zvanju također s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Okupljene je uvodno u ime Sveučilišta u Dubrovniku pozdravio prorektor za poslovanje, prof. dr. sc. Nebojša Stojčić istaknuvši kako je profesor Benić najplodniji autor na Sveučilištu u Dubrovniku uz čiji je bok imao čast raditi svoje prve znanstvene korake. Prof. dr. sc. Alka Obadić govorila je o autorima te o oblikovanju knjige i koncepciji sadržaja koji ima širok obuhvat.  Prof. emer. dr. sc. Ivo Družić istaknuo je kako je ovo djelo koje zaslužuje da se stoji dok se o njemu govori s obzirom na studiozni pristup, temeljitost u istraživanju i sustavnost u iznošenju činjenica koje su prvi put objedinjene u jednoj znanstvenoj monografiji na ovakav način. Sve navedeno ovo djelo doista čine kapitalnim djelom u području ekonomske misli.

U ime oboje autora okupljenima se obratio prof. emer. dr. sc. Đuro Benić zahvalivši svima koji su doprinijeli u objavljivanju knjige. Zahvalio je Školskoj knjizi s kojom ima dugogodišnju uspješnu suradnju, kolegama i obitelji na podršci i strpljenju za njegov znanstveni rad te svima okupljenima što su se pridružili na predstavljanju. Naglasio je koliko je sam naučio pišući ovu knjigu te koliko mu je zadovoljstvo bilo istraživati i raditi sa svojom kćeri izv. prof. dr. sc. Marijom Benić Penava.

Monografija je rezultat petogodišnjeg istraživanja, a veći dio knjige donosi podatke prvi put dostupne široj javnosti. Ovo izvorno znanstveno djelo u izdanju Školske knjige popunjava prazninu u hrvatskoj ekonomskoj literaturi s područja ekonomske misli staroga i srednjega vijeka. Koncepcijom i oblikovanjem knjiga je namijenjena ne samo studentima  koji izučavaju povijest ekonomske misli i ekonomistima nego i široj javnosti.  

Broj bibliografskih jedinica kojima se autori koriste u radu impresivan je – ukupno 373 izvora među kojima je 201 knjiga i 91 članak te 1285 bilješki. Monografija je bogato ilustrirana te je upotpunjena dodatnim digitalnim sadržajima (158 javno dostupnih dokumenata i videozapisa). Knjiga je podijeljena u dva temeljna dijela: Ekonomska misao u starom vijeku i Ekonomska misao u srednjem vijeku. Prvi se dio sastoji od šest poglavlja (Ekonomske ideje i misli u Bibliji, Mezopotamija, Kina, Indija, Grčka i Rim), a drugi od dva (Islamska ekonomska misao i Kršćanska ekonomska misao).

Monografija se može digitalno prelistati na poveznici: https://online.fliphtml5.com/kzpyj/fsaq/#p=9.

Predhodni članakCruise seminar u Splitu
Slijedeći članakIzmjene satnica izvođenja nastave preddiplomskih i diplomskih studija za zimski semestar akad. 2022./2023. godine