Priznanje za najbolji istraživački rad znanstvenicama Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju na svjetskoj priznatoj konferenciji iz područja turističkih istraživanja

Znanstveni rad „Children and overtourism: an experiment in cognitive neuroscience to reflect on exposure and behavioural consequence“, u kojemu su svoj doprinos ostvarile naše znanstvenice prof.dr.sc. Ivana Pavlić i izv.prof.dr.sc. Barbara Puh u suradnji s izv.prof.dr.sc. Antom Mandićem s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i prof.dr.sc. Huguesom Serafinom s Oxford Brookes University, dobitnik je priznanja za najbolji znanstveni rad TTRA konferencijeRethinking innovative tourism strategies in uncertain times“ u konkurenciji preko 60 istraživanja.

Konferencija se održavala u organizaciji Travel and Tourism Research Association (TTRA) u Dijonu, Francuska, od 24. do 26. travnja i okupila je preko 150 sudionika te glavne urednike niza vodećih svjetskih znanstvenih časopisa iz područja turizma poput Annals of Tourism Research, Journal of Sustainable Tourism, Journal of Travel Research i Journal of Hospitality and Tourism Research.

Znanstveni rad se bavi pitanjima kako djeca i adolescenti percipiraju utjecaje povezane s prekomjernim turizmom s kojima se suočava grad Dubrovnik već duže vrijeme ovisno o udaljenosti od središta turističke koncentracije (Starog grada) i njihovoj dobi; kako kontinuirana izloženost prekomjernom/neodrživom turizmu utječe na njihovu povezanost s Gradom i prirodom te na stavove o pro-okolišnom ponašanju.

Naše su znanstvenice, uz pomoć neuroznanstvenih alata, provele istraživanje koje je obuhvatilo 400 učenika iz ukupno 15 osnovnih i srednjih škola Dubrovačko neretvanske županije. Prikupljene podatke su primjenom adekvatne metodologije obradile i analizirale u AXON laboratoriju za bihevioralna i neuromarketinška istraživanja na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku. AXON je jedan od dva neuromarketinška laboratorija u Hrvatskoj i susjednim zemljama, a  predvodnik je u znanstvenim bihevioralnim i neuromarketinškim istraživanjima u Republici Hrvatskoj.

Čestitamo cijelom timu, a posebno našim kolegicama i radujemo se novim uzbudljivim istraživanjima iz područja neuromarketinga.

Predhodni članakNATJEČAJI – izbori u zvanja (193. sjednica Senata)
Slijedeći članakPanel „Be a winner, study at UNIDU“ na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju