Projekt ESSENCE: Radionica s multiplicirajućim učinkom istraživačkog centra CREDO

Istraživački centar CREDO Sveučilišta u Dubrovniku organizirao je 2. studenog 2022. događanje s multiplicirajućim učinkom u sklopu projekta ESSENCE – Enhance soft skills to nurture competitiveness and employability. Svjetski ekonomski forum još je 2020. godine ukazao na rastuće jazove između zahtijevanih i raspoloživih vještina na tržištu rada s posebnim naglaskom na vještine poput kritičkog promišljanja I analize, rješavanja problema, samovođenja, upravljanja stresom i fleksibilnosti. Prema istom izvješću preko 40% zaposlenika će u narednom desetljeću zahtijevati razvoj potpuno drugačijih vještina od onih koje trenutno posjeduju.

Skupina osobito pogođena ovim izazovima su mladi budući Europski visokoobrazovni prostor još uvijek ne posvećuje dovoljno pozornosti tzv. mekim vještinama. Istraživanje provedeno u sklopu projekta Essence među poslodavcima u Hrvatskoj i šest drugih europskih zemalja potvrdilo je stavove o jazu između postojećih i dostupnih mekih vještina među tražiteljima zaposlenja. Međutim, unatoč postojanju svijesti o važnosti ove skupine vještina njenom razvoju se još uvijek ne posvećuje dovoljna pozornost unutar organizacija što posebice dolazi do izražaja među malim i srednje velikim poduzećima.

Na temelju postojećih sponzaja i prikupljenih stavova poslodavaca konzorcij projekta ESSENCE osmislio je, izradio te nakon testiranja ponudio u obliku otvorene edukacijske platforme sedam edukacijskih programa za usavršavanje u području mekih vještina kroz gamifikaciju i kreativno rješavanje problema. Multiplicirajuće događanje okupilo je preko 40 sudionika iz niza zemalja Europske Unije i ostatka svijeta koji su imali priliku iskušati edukacijsku ponudu projekta, ali i sudjelovati u raspravi o značaju mekih vještina za zapošljivost mladih na suvremenom tržištu rada.

Projekt ESSENCE sufinanciran je putem Erasmus+ programa Europske Unije, a okuplja konzorcij šest partnera iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Belgije, Bugarske i Latvije pod koordinacijom University of Information and Technology Rzeszow iz Poljske. Ispred istraživačkog centra CREDO projekt provode prof. dr. sc. Nebojša Stojčić i izvanredne profesorice Perica Vojinić, Katija Vojvodić i Marija Bečić.

Predhodni članakProject ESSENCE: Multiplier workshop event of the research center CREDO
Slijedeći članakNATJEČAJ – asistent/doktorand na projektu H2020 SeaClear