Usvojen jedinstveni dubrovački Plan prihvatnog kapaciteta izrađivača Sveučilišta u Dubrovniku

Nakon jednoglasnog usvajanja od strane Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Dubrovnika i Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja, Studija prihvatnog kapaciteta svjetskog dobra UNESCO-a, izrađivača Sveučilišta u Dubrovniku, većinom glasova vijećnika usvojena je i na 32. sjednici Gradskog vijeća.

Studiju prihvatnog kapaciteta za povijesnu jezgru izložili su predstavnici izrađivača – Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku – prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, prof. dr. sc. Ivana Pavlić i izv. prof. dr. sc. Barbara Puh.

Po svojim istraživačko-znanstvenim komponentama Studija je najsveobuhvatniji dokument ovakve vrste u Republici Hrvatskoj te je izrađena u skladu s UNESCO-ovim smjernicama za održivo upravljanje turizmom na područjima svjetske baštine, koji naglašava potrebu razumijevanja turističkih tokova na određenoj lokaciji, prva takva u Hrvatskoj.

Jedinstveni model po kojemu je Plan izrađen uzima u obzir sve vrste dionika na području svjetskog dobra i to:

-stanovnike nastanjene na lokalitetu (za potrebe istraživanja provedeno je ispitivanje stavova građana povijesne jezgre, njih čak 259),

-zaposlenike čija se radna mjesta nalaze na području svjetskog dobra,

-stacionarne turiste u hotelima i privatnom smještaju na području svjetskog dobra te

-dnevne posjetitelje koji se sastoje od posjetitelja smještenih u drugim dijelovima grada Dubrovnika,

-posjetitelja smještenih u ostatku Urbanog područja Dubrovnik i

-posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima.

Poseban element modela predstavlja i uvrštavanje potencijalnih učinaka prelijevanja s glavne turističke atrakcije. Takav pristup predstavlja iskorak u odnosu na dosadašnje prihvatne kapacitete u kojima je naglasak stavljen na pojedine kategorije posjetitelja dok je uloga stanovništva i zaposlenika u procesima unutar analiziranog lokaliteta uglavnom zanemarivana.

Prvi dubrovački Plan prihvatnog kapaciteta dio je aktivnosti preuzetnih usvajanjem Plana upravljanja, također prvog u Republici Hrvatskoj.

IZVOR: Grad Dubrovnik

Predhodni članakStudiraj i treniraj
Slijedeći članakNajava panela ‘Studiraj i treniraj’ na Sveučilištu u Dubrovniku