Znanje naučeno na kolegijima Računovodstva i Menadžmenta malih poduzeća izravno je utjecalo na razvoj moje karijere

“Studentskih dana na Sveučilištu u Dubrovniku uvijek se rado sjetim. Započet ću prvo s onim lakšim i studentima “bitnijim” stvarima a to su kava u “Orke” prije (i nakon) predavanja, sjedenja na suncu na terasi fakulteta između predavanja, studentski partiji četvrtkom i, naravno, sve kolege koje sam tamo upoznao. S mnogima od njih postao sam jako dobar prijatelj, pa smo i dalje u redovitom kontaktu.

Nakon srednje škole, razmišljao sam između prava i ekonomije, te na kraju odlučio za Poslovnu ekonomiju jer sam znao da želim biti svoj šef jednog dana i smatrao sam da će mi to poslovno usmjerenje pomoći u tome. Završio sam preddiplomski studij Poslovne ekonomije, smjer Marketing u Dubrovniku, te MBA na Oxford Brooksu u Engleskoj.

Trenutno sam generalni menadžer u jednoj zaštitarskoj tvrtki koja posluje na području cijelog Ujedinjenog Kraljevstva i ima oko 4.500 zaposlenih. Ja sam glavni odgovorni za cijelu administraciju, ljudske resurse, financije, informatiku i sve središnje funkcije firme.

Moj radni dan u Londonu izgleda tako da se obično probudim oko osam sati ujutro, poslušam vijesti i na brzinu pogledam društvene mreže. Oko devet sjedam za kompjutor i bavim se poslovnim mailovima. Nakon toga sastanci i ostalo te često radim do dugo u noć.

Sve je započelo time da sam odlučio poći na Erasmus Internship program tijekom svoje treće godine. Plan je bio odraditi praksu šest mjeseci u Engleskoj i skupiti novo iskustvo koje će mi pomoći u daljnjoj karijeri, kad se vratim u Hrvatsku. Nakon tri mjeseca, u tvrtki su prepoznali moj rad, trud i vještine, i ponudili su mi stalan posao u financijama. Nakon šest mjeseci postao sam zamjenik financijskog menadžera, a nakon dvije godine postao sam financijski menadžer, koji vodi cijeli odjel. U tom istom razdoblju upisao sam i MBA paralelno s poslom. U tvrtki sam ostao do ljeta 2018., kada sam završio MBA i odlučio se fokusirati na pokretanje svojeg biznisa. Bilo je to turistička agencija Ignotas Travel Ltd za organizaciju putovanja iznenađenja. Prijavio sam se na natječaje i osvojio tri nagrade. Pred kraj 2019.,jedan od vlasnika bivše tvrtke nazvao me je i zamolio da mu pomognem i da se vratim privremeno preuzeti firmu kao generalni menadžer jer su naglo ostali bez menadžmenta. Odlučio sam prihvatiti ponudu kao kratkotrajno rješenje jer sam u tome vidio dodatan iskorak u karijeri gdje više fokus neće biti samo financije nego menadžmentu generalno. Kada sam se vratio u tvrtku, imala je oko 150 zaposlenih i promet od oko 80 tisuća funta tjedno. Međutim, već nakon nekoliko mjeseci uspjeli smo preokrenuti stvari, pa sada nakon godinu i pol dana od mog povratka, imamo oko 4.500 zaposlenika i promet od £2.7 milijuna tjedno.

Definitivno, najveći poslovni izazov dosad bio je ovakav nevjerojatni rast tvrtke. Kako se sve to dogodilo u jako brzom intervalu, to je značilo da smo stalno nešto mijenjali i prilagođavali – kako procese, tako i razvoj tehnologije. Ali koliko god je to bilo izazovno i teško, toliko je slađe bilo vidjeti da promjene koje radimo funkcioniraju i da nas konkurencija nije mogla pratiti.

Znanje naučeno na kolegijima Računovodstva i Menadžmenta malih poduzeća izravno je utjecalo na razvoj moje karijere. Dali su mi potrebne osnove i vještine koje su mi izrazito pomogle u početku karijere. Od predmeta koje možete birati ne birajte one lake, nego one koji vas interesiraju. To garantira da ćete uživati u studiranju i da ćete naučiti nešto što će vam koristiti. Koristite se prilikama koje vam se nude. Nemojte se bojati nepoznatoga niti dopustiti da odluke vaših prijatelja i bližnjih utječu na vaše odluke.”

Frano Lubura, univ. bacc. oec.

MBA Oxford

General Manager at SSGC Ltd & Technical Services Director at InstaENG Ltd

Predhodni članakObavijest o prestanku važenja Odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite o obaveznom testiranju na COVID-19
Slijedeći članak10. Odluka o odabiru osoblja, Erasmus+ KA103, 2019.g.