Znanstveni rad izv. prof. dr. sc. Nebojše Stojčića u WoS Q1 časopisu

Izv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, znanstvenik Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, objavio je znanstveni rad Social and private outcomes of green innovation incentives in European advancing economies u časopisu Technovation.

Istraživanje je analiziralo utjecaje šest javnih i privatnih vrsta poticaja na razvoj eko-inovacija sa koristima za poduzeća i krajnje korisnike. Analiza sugerira kako u zemljama na nižim razinama razvijenosti ključ nastanka eko-inovacija leži u jačanju svijesti potrošača o važnosti ekoloških prihvatljivih proizvoda. Tvrtke u takvom okruženju upuštaju se u razvoj eko-inovacija pod pritiskom regulatornog okvira, uslijed zahtjeva potražnje ili zbog brige o vlastitoj reputaciji. Istraživanje je pokazalo i kako tvrtke uvode eko-inovacije sa koristima za krajnje korisnike odnosno društvo samo ukoliko i same imaju koristi od takve vrste inovacija.

Technovation je časopis prvog kvartila (Q1) baze Web of Science (WoS) sa čimbenikom odjeka 5.729. U dvije kategorije WoS baze za područje Economics and Business ubraja se u top 3 svjetskih časopisa. U kategoriji Operations research and management science nalazi se na prvom mjestu, a u kategoriji Industrial engineering na trećem mjestu. Ubraja se u 10% najboljih svjetskih časopisa WoS baze u kategoriji menadžment i jedan je od vodećih časopisa u području ekonomije inovacija.

Rad je dostupan na sljedećoj poveznici:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166497221000511

Predhodni članakUskrsna čestitka
Slijedeći članakE-MV-8-2021 Prijenosno autonomno površinsko vozilo