Dr. sc. Stjepan Srhoj objavio je znanstveni rad u časopisu Structural Change and Economic Dynamics

Znanstveno istraživanje „Getting ready for EU Single Market: the effect of export-oriented grant schemes on firm performance“ autora dr. sc. Stjepana Srhoja s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, te Janette Walde (Fakultet za ekonomiju i statistiku, Sveučilište Innsbruck, Austrija) objavljeno je u časopisu Structural Change and Economic Dynamics. Članak se može pročitati na sljedećem linku: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0954349X18303370?via%3Dihub

Časopis ima IF – čimbenik odjeka 1.557 za 2018. godinu, te je rangiran kao 141. od 363 časopisa (Q2) u kategoriji „Economics“ u WoS bazi časopisa.

Člankom se analizira utjecaj javne politike kojom su se dodjeljivala bespovratna sredstva s ciljem poticanja izvoza poduzeća u Republici Hrvatskoj pred ulazak u Europsku Uniju. Članak pronalazi pozitivan utjecaj na izvoz, ukupnu prodaju, dodanu vrijednost i profite poduzeća. Javna politika diferencira dvije vrste poticanja aktivnosti, aktivnosti uvođenja novih ili postojećih proizvoda na inozemna tržišta te aktivnosti tehnološkog razvoja. Potpore usmjerene na tehnološki razvoj imale su pozitivan utjecaj na izvoz i kapital poduzeća, dok su potpore usmjerene komercijalizaciji proizvoda imale pozitivan utjecaj na izvoz i poluproizvode poduzeća. Člankom nije utvrđen utjecaj na zaposlenost poduzeća, te je utvrđen tek manji utjecaj na ukupnu faktorsku produktivnost poduzeća. Potpore usmjerene na tehnološki razvoj imale su ekonomski snažniji efekt naspram potpora usmjerenih aktivnostima komercijalizacije. Analiza troškova i koristi ove javne politike sugerira kako su koristi stvorene u obliku dodane vrijednosti 39.5% veće od troškova ove javne politike.

Ovo je peti WoSCC članak dr.sc. Stjepana Srhoja u 2019.-oj godini. Ranije ove godine objavio je dva članka u časopisu Small Business Economics, te po jedan članak u časopisima European Economic Review i Ekonomska istraživanja-Economic research.

Predhodni članak14. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Slijedeći članakPokrenut projekt IDEA