EKO RUJAN: Održan partnerski sastanak i konferencija za medije u sklopu projekta Sea Clear

U sklopu županijske manifestacije Eko rujan, u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, partnerski sastanak projekta SeaClear održan je 15. i 16. rujna u prostorima Studentskog doma u Dubrovniku i Sveučilišnog kompleksa na Bistrini. Konferencija za medije na temu partnerskog sastanka i preliminarnih testiranja u sklopu ovog projekta održana je 15. rujna u Starom Portu.

Kao prateće događanje partnerskom sastanku, Sveučilište u Dubrovniku zajedno sa stručnim dijelom konzorcija, provelo je preliminarna testiranja dijelova autonomnog sustava robota u akvatoriju Lokruma 15. rujna, te u uvali Bistrina 16. rujna.

Događanju su tako nazočili stručnjaci projektnog konzorcija, najpoznatija svjetska organizacija koja isporučuje provjereni robotski hardver, tvrtka SST – SubSeaTech iz Francuske, četiri akademske institucije: Tehničko sveučilište Delft iz Nizozemske koje ujedno ima ulogu vodećeg partnera, Tehničko sveučilište Munich i Fraunhofer CML iz Njemačke, te Tehničko sveučilište Cluj-Napoca iz Rumunjske, sve s komplementarnom stručnošću u podvodnoj i zračnoj robotici, senzorci, umjetnoj inteligenciji, te klasificiranju i integriranju do automatskog upravljanja.

Osim spomenutih sveučilišta, u projektnom konzorciju nalazi se i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku koji ima sve kompetencije za ovu zahtjevnu ulogu u razvijanju inovativnih rješenja problema otpada u moru. Kroz interdisciplinarni pristup, Sveučilište u Dubrovniku osim važnog tehnološkog inputa iz područja robotike, umjetne inteligencije i automatskog upravljanja Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) s Odjela za elektrotehniku i računarstvo, daje i biološki uvid Odjela za primijenjenu ekologiju, kako bi se osiguralo da sustav robota koji će se razviti ni na koji način ne ugrožava biljni i životinjski svijet u morskom okolišu. U projekt je također uključen i Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju koji daje pristup projektu kroz studiju izvodljivosti kako bi se dodatno istražila ekonomska isplativost ovakvog sustava.

Prorektorica za znanost Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Pećarević na konferenciji za medije istaknula je kako dubrovačko sveučilište provodi oko 40 projekata od kojih je veliki dio povezan s istraživanjima mora i praćenja ekosustava.

”Drago mi je da se bavimo time i da pokušavamo pronaći rješenja za antropogene utjecaje koji su sve jači na Jadranu. Sredozemno more je trenutno jedno od najonečišćenijih na svijetu, a Jadran je samo mali zaljev. Često mu tepamo kako je kristalno čist, ali potrebna je puno veća zaštita”, rekla je Pečarević te se zahvalila Dubrovačko-neretvanskoj županiji što je prepoznala taj problem koji se rješava na više razina, kroz niz akcija i istraživanja.

Podsjetimo, fokusna aktivnost projekta SeaClear je razvoj prototipa autonomnog sustava robota za prikupljanje otpada s morskog dna i iz stupca vode. Riječ je o jednom od najzanimljivijih projekata financiranih EU sredstvima trenutno. Projekt su u našu županiju doveli stručnjaci Sveučilišta u Dubrovniku, koji uz DUNEA-u u partnerskoj ulozi koordinatora pilot područja, djeluju u konzorciju najcjenjenijih europskih institucija iz sektora robotike. Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini su hrvatski partneri na ovom projektu. Koordinatorica projekta SeaClear je izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko.

Ukupni proračun projekta SeaClear iznosi nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna.

Izvor: DUNEA

Predhodni članakPoziv za iskazivanje interesa za upis na poslijediplomski specijalistički studij „Upravljanje kvalitetom i održivim razvojem u turizmu“
Slijedeći članakNatječaj za upis u I. godinu sveučilišnih diplomskih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija