GOSTUJUĆE PREDAVANJE – Marko Domijan, dipl.ing., glavni izvršni direktor Atlanske plovidbe d.d.

U četvrtak 25. siječnja na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju održano je gostujuće predavanje gospodina Marka Domijana, dipl.ing, glavnog izvršnog direktora Atlantske plovidbe d.d.

Predavanje na temu Insights into Shipping Markets održano je studentima diplomskog sveučilišnog studija Poslovne ekonomije u okviru kolegija Marketing Management, nositeljice izv.prof.dr.sc. Iris Mihajlović, Erasmus programa nastave koja se izvodi na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju.

Gosp. Domijan je studentima objasnio specifičnosti međunarodnog tržišta i društveno – ekonomske uvjete poslovanja brodara te posljedične utjecaje na dinamiku razmjene po tržištima. U svojem izlaganju istaknuo je ulogu troškovnog aspekta transporta dajući naglasak na preraspodjelu troškova goriva na ugovorne strane i formiranje cijena s obzirom na brzinu broda, tj. izračun optimalne brzine, odabire ruta koji se obavljaju u skladu s troškovima osiguranja i potencijalnim rizicima. Uz analizu brodarskih indeksa kao platformi za benchmarking, gosp. Domijan je svoje predavanje potkrijepio brojnim primjerima iz prakse, posebice u prostoru ugovora, razgraničivši time charter u odnosu na ugovore na putovanja. Studenti su kroz aktivno sudjelovanje imali prilike više saznati o ekološkom aspektu i odgovornostima brodara, posebnostima poslovanja sa pojedinim tržištima prirodnih energenata, ali i međunarodniim normama i primjeni EU regulativa. 

Predhodni članakRecepti gastro blogera Darka Debića oduševili studente i sugrađane
Slijedeći članakUz malu pomoć prijatelja: Novo UNIDU Q1 istraživanje o ponašanju izvoznika u europskim i azijskim gospodarstvima u usponu