Panelom “Žensko poduzetništvo” obilježen Svjetski dan poduzetnica na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju u sklopu Globalnog tjedna poduzetništva u 2022.

U okviru Global Entrepreneurship Weeka (Globalnog tjedna poduzetništva) koji se svake godine održava u više od 160 zemalja svijeta, obilježava se i Svjetski dan poduzetnica, 19. studenoga te ga slave poduzetnice diljem svijeta i žele ukazati na specifične izazove s kojima se one susreću i na važnost podrške kako njihov gospodarski potencijal ne bi ostao neiskorišten. S obzirom na navedeno ovo je bio jedan od glavnih povoda za održavanjem panela na temu „Žensko poduzetništvo“ studentima i studenticama Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Sveučilišta u Dubrovniku. Također je važno naglasiti kako je ovaj panel i dio aktivnosti europskog projekta financiranog iz ESF fondova pod nazivom „Start up nacija: hrvatska tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja“ čiji je nositelj udruga GTF – inicijativa za održivi rast, a Sveučilište u Dubrovniku, partner na projektu.

Panelu su, uz studente Sveučilišta u Dubrovniku, prisustvovali predstavnici ključnih institucija i udruga iz grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije čiji je fokus i na poticanju razvoja poduzetništva (HZZ, HGK Dubrovnik, DUNEA, DURA, DCP, udruga Deša i brojni drugi).

Sudionice panel rasprave bile su:

  • Medo, Antonia – poduzetnica – slastičarstvo
  • Mirošević, Kristina – poduzetnica – umjetnost i kreativne industrije
  • Šanje, Petrica – poduzetnica – financije i računovodstvo i predsjednica Udruge poslovnih žena „Krug“, ogranak Dubrovnik
  • Svilarić, Antonela – pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more grada Dubrovnika

Panel je moderirala prof. dr. sc. Ivona Vrdoljak Raguž, redovita profesorica Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Sveučilišta u Dubrovniku

Panel rasprava je obuhvatila pitanja o potporama i preprekama razvoju ženskog poduzetništva, infrastrukturi kao i budućim planovima panelistica uz isticanje njihovih osobnih iskustava. Zaključci panela su kako žene sve češće pokreću i vode vlastite biznise i kako je taj trend vidljiv i u Hrvatskoj. Poduzetnice istražuju nova tržišta, dobro su informirane o biznisu za koji se pripremaju i koriste različite fondove i potpore koji su im na raspolaganju. Žene poduzetnice u pravilu kreću u manje financijske pothvate, manje riskiraju, a radna mjesta koja otvaraju trajnija su i stabilnija. U tvrtkama gdje su žene vlasnice ima manje otpuštanja i djelatnici su aktivnije uključeni u operativno poslovanje. Žensko poduzetništvo nailazi na iste prepreke koje muče i muške kolege; nelikvidnost, financiranje, regulativa, siva ekonomija, ali su tu i specifični problemi kao što je nedovoljna podrška društva u organizaciji obiteljskog života i tradicionalno shvaćanje uloge žena. Također, banke u pravilu traže hipoteku na nekretnine, a poduzetnice često ne ispunjavaju taj uvjet.

U raspravi je predstavljena i Udruga poslovnih žena Krug ogranak Dubrovnik koja je zajedno sa HGK Dubrovnik prije nekoliko godina inicirala dodjelu bespovratnih potpora ženama poduzetnicama s područja grada Dubrovnika. Navedene bespovratne potpore osigurava Grad Dubrovnik i one su predviđene i u proračunu za 2023. godinu. Uz ove pozitivne primjere podrške ženama poduzetnicama u njihovoj lokalnoj zajednici, panel je završen sa čestitkom Svjetskog dana poduzetnica.

Predhodni članakIzvješće o provedenim dopunskim studentskim izborima
Slijedeći članakNastavnici Pomorskog odjela održali predavanje učenicima u sklopu projekta Blue-connect