Simulacija rada EU parlamenta u Centru za mlade Dubrovnik

Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai kao nositelj projekta “Centar za mlade Dubrovnik” organizira predavanje i radionicu “Simulacija rada Europskog parlamenta” koja je namijenjena mladima. Ovo zanimljivo događanje će se organizirati u prostorijama Centra za mlade Dubrovnik na adresi Obala Pape Ivana Pavla II 44a, u petak 14.10.2022 od 10-14h.

Predavanje i radionicu će voditi politolog Ivan Matić, iskusni poznavatelj briselske administracije, zaposlenik predstavnika u Europskom parlamentu, te član upravnog odbora Akademije za politički razvoj.

Glavni cilj predavanja je omogućiti polaznicima dekodiranje mora informacija skrivenih iza kodificirane europske terminologije, koja se koristi u zakonodavnom procesu. Polaznici će se upoznati s osnovnom terminologijom, akterima i procedurama, a naročito s funkcioniranjem Europskog parlamenta što će posebno poslužiti kao uvod u radionički dio rada.

Nakon predavanja će slijediti interaktivna radionica. Ista je koncipirana kao vođena simulacija s pripremljenim scenarijem, tijekom koje voditelj radionice balansira između uloge predavača te predsjedavajuće osobe/facilitatora sastanka. Radionica će detaljno simulirati proces donošenja odluke u Europskom parlamentu od trenutka zaprimanja prijedloga od strane Komisije, preko pregovora unutar političkih grupacija i parlamentarnih odbora, usuglašavanja stavova s Vijećem, pa do plenarnog izglasavanja zakonodavnog akta. Koristeći stvarni zakonodavni primjer, polaznike će se provesti kroz formalni i neformalni dio procesa, upoznati s terminologijom i ključnim akterima procesa, predstaviti funkcioniranje odbora Europskog parlamenta te ih naučiti gdje i kako pratiti radne dokumente i finalne zakonodavne akte. Glavni cilj radionice je teoretska znanja nadograditi praktičnim, te na stvarnom primjeru naučiti polaznike čitati i retke i između njih.

Udruga Bonsai poziva sve zainteresirane da se prijave na ovaj događaj najkasnije do 13.10.2022 ispunjavanjem prijavnice koja je dostupna na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/awv97TPn3jERaCTK8.  

Projekt “Centar za mlade Dubrovnik” se provodi u partnerstvu s Gradom Dubrovnikom, udrugom Maro i Baro, udrugom UR Institut i Zajednicom tehničke kulture grada Dubrovnika, a financiran je od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Predhodni članakJavna tribina povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa
Slijedeći članakNatječaj za stipendije Best of South-East