Javna tribina povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa

Sveučilište u Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanska županija i Služba CZ Dubrovnik Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a organiziraju Javnu tribinu povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa „Jesu li nam katastrofe sudbina ili imamo izbora? Dijalog o rizicima u priobalju i kako možemo povećati otpornost“ koja će se održati u četvrtak, 13. listopada u 5 do 12 (11:55 sati) u donjem amfiteatru Sveučilišnog kampusa (Branitelja Dubrovnika 41).

Uvod o Međunarodnom danu smanjenja rizika od katastrofa dat će Ana Miličić, mag. act. soc. voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik dok će doc. dr. sc. Irena Ipšić sa studija Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku govoriti na temu „Kako katastrofe mijenjaju zajednice – primjeri iz dubrovačke povijesti“. Dubrovnik u svojoj dugoj povijesti bilježi čitav niz katastrofa koje su zbog svojih kataklizmičkih razmjera mijenjale oblik i izgled grada, utjecale na promjene u društvenim odnosima, destabilizirale kretanje stanovništva, te utjecale na donošenje zakonskih okvira i propisa kojima su nastojali smanjiti potencijalni rizici za grad i društvo u cjelini. Bit će riječi o požarima, potresima, epidemijama, ratovima i gladi.

O utjecaju klimatskih promjena na more i obale, govorit će izv. prof. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić s Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku. Viša temperatura, češće ekstremne vremenske pojave, viša razina mora, dolazak novih vrsta organizama i druge dosad rijetko zabilježene pojave govore da se Jadran mijenja. Neka od pitanja na koje će okupljeni moći čuti odgovore su: što utječe na dinamiku i ekosustav mora, kako more utječe na klimu te kako se možemo prilagoditi ako more preplavi polja i gradove te zaslani izvore. 

Klimatske promjene i održivi turizam priobalnih destinacija bit će tema o kojoj će govoriti izv. prof. dr. sc. Ana Portolan i Marino Stanković, mag. oec. s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku. Bit će govora o izrazitoj ovisnosti hrvatskog gospodarstva o turizmu, posebno u priobalju Republike Hrvatske; o osjetljivosti turizma na vanjske utjecaje koji se ne mogu, odnosno teško se mogu, kontrolirati. Bit će prikazan jedan dinamički model održivosti koji bi, uz minimalnu prilagodbu, bio relevantan i primjenjiv u razvoju održivog turizma Dubrovačko-neretvanske županije.

Dijana Tomašević Rakić, dipl. ing. biol. iz Dubrovačko-neretvanske županije govorit će o županijskom programu ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama.  Objasnit će kako izgleda borba protiv klimatskih promjena na međunarodnoj i nacionalnoj razini te koje su obveze Dubrovačko-neretvanske županije. Navest će i protumačiti koji su prepoznati utjecaji i rizici koji se analiziraju u Programu ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja Dubrovačko-neretvanske županije od 2022. do 2025. godine koji se upravo izrađuje, koji su ciljevi Programa i neke od mjera koje se predlažu.

Moderator tribine bit će Mato Tomljanović, univ. spec. admin. publ., tajnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Predhodni članakNastupno predavanje mr.sc. Fani Favro Bukvić
Slijedeći članakSimulacija rada EU parlamenta u Centru za mlade Dubrovnik