Gostujuće predavanje Darka Pervana na doktorskom studiju Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju

U okviru nastave na kolegiju Upravljanje intelektualnim vlasništvom, nositelja izv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčića i izv. prof. dr. sc. Perice Vojinić, za studente poslijediplomskog doktorskog studija Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju održano je online gostujuće predavanje na temu „Business model based on R&D, IP and licencing“. Predavanje je održao osnivač Pervanovo Investa g. Darko Pervan, jedan od vodećih svjetskih inovatora u području drvne industrije s preko 50 godina iskustva u području istraživanja i razvoja.

G. Pervan je bio voditelj tima koji je 1977. izumio i komercijalizirao prvi laminat. Patentirao je klik-klak sustav ugradnje podnih obloga te niz inovativnih tehnologija u području podne industrije i industrije namještaja kao što su Nadura i Woodura. Poduzeća u njegovom vlasništvu nositelji su 1500 patenata registriranih širom svijeta, a preko 250 poduzeća diljem svijeta nositelji su njegovih licenci. R&D centri poduzeća u njegovom vlasništvu smatraju se najvećim svjetskim centrima za tehnološki razvoj podne industrije na bazi laminata, drva i praha. G. Pervan je i jedan od najvećih investitora u Hrvatsku, gdje je do sada uložio preko 2 milijarde kuna u prerađivačku industriju i turizam.

Studenti su kroz predavanje, na temelju osobnog iskustva g. Pervana, upoznati s R&D aktivnostima te postupcima prijave patenta, sudskim praksama zaštite patenata u različitim državama te mogućnostima usavršavanja istih. Nakon izlaganja razvila se zanimljiva diskusija vezana za budućnost patenata s obzirom na dugu proceduru dobivanja istih. Doktorande je također zanimala razlika u proceduri zaštite patenata u Europi, Kini i SAD-u te kolika je isplativost patentiranja s obzirom na činjenicu da se na patentima u prosjeku počinje zarađivati tek 10-15 godina nakon njihove registracije.

Predhodni članakNovi projekt centra CREDO – ESMERALD: Enhancing SMEs’ Resilience After Lock Down
Slijedeći članakRezultati Erasmus+ KA103 Natječaja za mobilnost studenata u svrhu obavljanja stručne prakse,2019.g