IVANA TOMIČIĆ, mag.oec.

SVEČANI GOVOR NA PROMOCIJI SVEUČILIŠTA U DUBROVNIKU

Poštovani,

Iskustvo studiranja na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju teško je sažeti u nekoliko rečenica. Razdoblje je to velikih obzora, snažno proživljenih emocija, nadanja, zahtjevnih i teških odluka, izazova u učenju i radu ali i istinske radosti i otkrivanja smisla postojanja. 

Slušajući predavanja iz zadanih kolegija, naučili smo kako određena poduzeća funkcioniraju u različitim tržišnim uvjetima, ali i kako gospodarstvo funkcionira u cjelini. Podjednako, kako utjecati na motiviranost ljudskih potencijala, ali i kako se menadžeri nose u različitim stresnim situacijama. Učenjem smo otvorili nova znanja i spoznanja, naslutivši dobrobit održivog razvoja savršeno primjenjivog u fenomenu turizma. Naučili smo da je današnji turist puno zahtjevniji i izazovniji nego je to bio proteklih godina, te da moramo pratiti njegove preferencije i prilagođavati mu se u svim aspektima poslovanja s naglaskom na primjenjive odgovarajuće strategije marketinga, kako bi potencijalna turistička potražnja ipak dosegla efektivnu. Naučili smo da direktori i menadžeri koji žele uspješno voditi, organizirati, kontrolirati rad određene korporacije, trebaju znati i pravila uspješnog međunarodnog pregovaranja s drugim potencijalnim partnerima, ali i konkurentima, kako bi kvaliteta završnog outputa dosegnula svoj maksimum.

Moje iskustvo studiranja možemo promatrati  kroz ekonomski i socijalni aspekt. U okviru kolegija koji su logično, ali različito ostavili trag  proizlazi činjenica da je svatko od nas mogao naći djelić sebe, prepoznati se i nadograditi svoje afinitete.

Sveučilište se nalazilo u različitim uvjetima poslovanja, gdje je trebalo pravovremeno reagirati i prilagoditi svoje poslovanje kako bi minimaliziralo svoje nedostatke i maksimiziralo korist studenata. Zbilja.. “Napravit ćete svakakve greške, ali sve dok ste velikodušni, iskreni i borbeni, ne možete nauditi, već pomoći svijetu…” Helen Keller

Ovim putem želim se zahvaliti pojedinačno svakom od vas, na svim organizacijskim razinama, od spremačice do pročelnika odjela. Hvala za svaki osmijeh, susret, lijepu riječ, ohrabrenje, poticaj i zavidno prenošenje znanja. Hvala mojim kolegama zbog kojih mi je boravak na Sveučilištu bio iznimno radostan. Veliko hvala mojoj mentorici izv. prof. Iris Mihajlović koja mi je bila poticaj pri nastavku školovanja. Hvala mojim sestrama, prijateljima i rodbini na neizmjernoj podršci. Najviše od svih, hvala mojim roditeljima koji danas nisu ovdje sa mnom, ali vjerujem da se istinski raduju ovom trenutku, skupa sa svima nama.

„Ne zna želja šta je moguće“ Oni su me naučili najvažnijoj školi, a to je škola života.

Budućim studentima želim poručiti: 

Prepoznajte svoje talente i dajte im puninu! 

Pametniji ste nego što znate. 

Hrabriji ste nego što zamišljate. 

I odlučniji ste nego što mislite. 

Samo povjerujte!  ️

mag.oec. Ivana Tomičić                                       

Dobitnica “A” državne stipendije izvrsnim studentima u ak. 2019./2020.

Dobitnica diplome cum laude

Predhodni članakDaniela Čotić, magistra odnosa s javnostima Generacija 2020.
Slijedeći članakNatječaj – asistent na projektu u Institutu za more i priobalje