Znanstveni rad Nebojše Stojčića i Tonćija Svilokosa u WoS/CC Q1 časopisu

Izv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčić i izv. prof. dr. sc. Tonći Svilokos, znanstvenici Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, u suradnji sa dr. sc. Ivanom-Damirom Anićem sa Ekonomskog instituta Zagreb, objavili su znanstveno istraživanje „The entrepreneurial gains from market integration in the new EU member states“ u časopisu Small Business Economics. Časopis ima čimbenik odjeka (IF) 3.555 za 2018. godinu. Rangiran je u prvom kvartilu (Q1) baze Web of Science Current Contents Connect. Prema podacima baze Google Scholar Metrics nalazi se na trećem mjestu svjetskih časopisa u području Entrepreneurship & Innovation.

Istraživanje je nastojalo utvrditi utjecaj integracije trgovinskih tijekova i globalnih lanaca vrijednosti Europske Unije na nova i brzo rastuća poduzeća u zemljama središnje i istočne Europe. Dobiveni nalazi ukazuju na pozitivan utjecaj izvozne i uvozne integracije. Kao prevladavajući model integracije u globalne lance vrijednosti identificirana je integracija unatrag, ali su učinci integracije unaprijed (putem porasta domaće dodane vrijednosti u strukturi izvoza drugih zemalja) nekoliko puta jači. Dobiveni nalazi validni su u industrijama niskog i visokog tehnološkog intenziteta, ali su naglašeniji među zemljama koje su prve ostvarile pristup EU integracijama. Istraživanje je nastalo u sklopu nedavno završenog projekta „Mogućnosti reindustrijalizacije hrvatskog gospodarstva – REINDUCE“ financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost.

Ovo je deseto istraživanje znanstvenika Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku u proteklih godinu dana objavljeno u časopisima koji se na svjetskoj razini prema bazi Google Scholar Metrics ubrajaju u top 5 časopisa u svojim područjima.

Članak je dostupan na sljedećoj poveznici: https://link.springer.com/article/10.1007/s11187-020-00363-7

Predhodni članakMr. sc. Sandra Didović Baranac doktorirala
Slijedeći članakE-JN-13-2020 Supstrati i perliti