Doktorirala Ivana Paladin Soče

Djelatnica Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, Ivana Paladin Soče, obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom “Životni ciklus i molekularna karakterizacija novog karantenskog štetnika narančinog trnovitog štitastog moljca Aleurocanthus spiniferus (Quaintance, 1903) (Hemiptera: Aleyrodidae) u Republici Hrvatskoj” 26. travnja na poslijediplomskom sveučilišnom studiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Time je stekla akademski stupanj doktorice znanosti iz znanstvenog područja biotehničke znanosti, znanstvenog polja poljoprivreda i znanstvene grane fitomedicina.

Doktorska disertacija predstavlja značajan znanstveni doprinos entomološkoj znanosti jer dublje sagledava biološki razvoj karantenskog štetnika A. spiniferus. Istraživanje je provedeno u prirodnim uvjetima, što je omogućilo postavljanje znanstvenih osnova za kontrolu i sprječavanje širenja štetnika, posebno u području intenzivne proizvodnje agruma u dolini Neretve, koja je visoko izložena riziku zaraze ovom štetnikom. Nadalje, istraživanje pruža uvid u idealne uvjete koji pogoduju razvoju navedenog štetnika, što može poslužiti kao temelj za buduća istraživanja ove vrste. Također, rad doprinosi genetičkoj identifikaciji vrste, što je bitno u kontekstu kontrole unosa biljnog materijala iz drugih zemalja kako bi se spriječilo širenje štetnika na nova područja i na nove biljke domaćine. Ovi nalazi su od iznimne važnosti za očuvanje produktivnosti nasada agruma u dolini Neretve i u drugim regijama koje su u opasnosti od zaraze ovom štetnikom.

Mentori pri izradi doktorske disertacije bili su prof. dr. sc. Tanja Gotlin Čuljak s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Mladen Šimala iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. U sastavu Povjerenstva za obranu su bili izv. prof. dr. sc. Ivan Juran, prof. dr. sc. Martina Skendrović – Babojelić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Katja Žanić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu.

Čestitamo dr.sc. Ivani Paladin Soče na stečenom stupnju doktorice znanosti!

Predhodni članakPosjet putničkom brodu MS Vista – Oceania Cruises
Slijedeći članakBrojni mladi sudjelovali u ‘Europskoj priči o izborima’ na Sveučilištu u Dubrovniku