Hr Excellence in Research

Europska povelja za istraživače i Kodeks o zapošljavanju istraživača su dokumenti Europske komisije čiji je cilj osigurati ista prava za istraživače, bez obzira na to u kojoj su europskoj državi zaposleni. Europska povelja definira prava i obveze istraživača i organizacija u kojim oni rade, a Kodeks o zapošljavanju istraživača upućuje na jednakost postupka zapošljavanja prema svim istraživačima u Europi i povećanje transparentnosti procesa novačenja i zapošljavanja.

Povelja i Kodeks za istraživače odnose se na sve istraživače u Europskoj Uniji u svim stadijima karijere te obuhvaćaju sva područja istraživanja u privatnim i javnim sektorima, bez obzira na prirodu njihovog položaja ili zaposlenja, pravni status njihovog poslodavca ili vrstu organizacije u kojoj obavljaju posao.

Prepoznajući svoje ciljeve i vizije u principima Povelje i Kodeksa za istraživače Sveučilište u Dubrovniku već u siječnju, 2011. godine usvaja dokumente Interna analiza i Strategija ljudskih resursa za istraživače uz pripadajući akcijski plan za nadolazeće petogodišnje razdoblje, te se na taj način obvezuje slijediti principe i procedure Povelje i Kodeksa za istraživače u svim budućim aktivnostima vezanim za istraživanje. Na temelju evaluacije spomenutih dokumenata Europska Komisija je iste godine Sveučilištu u Dubrovniku dodijelila priznanje za izvrsnost u provedbi načela Povelje i Kodeksa za istraživače –  HR Excellence in Research Award.

Sveučilištu u Dubrovniku od iznimne je važnosti nastaviti biti nositeljem ovog važnog priznanja za izvrsnost pa se tako trenutno Sveučilište nalazi u procesu reakreditacije priznanja. S tim u vezi imenovana je radna skupina koja je pristupila izradi analize trenutne situacije vezano za provedbu načela Povelje i Kodeksa za istraživače, a zatim izradila nove dokumente: Strategiju ljudskih resursa za istraživače na Sveučilištu u Dubrovniku za razdoblje 2024. – 2027. s pripadajućim akcijskim planom.

Daljnjom implementacijom načela Europske Povelje i Kodeksa za istraživače i aktivnosti navedenih u spomenutim dokumentima osigurat će se:

  • Povećanje atraktivnosti Sveučilišta kao poželjne znanstveno-istraživačke institucije;
  • Povećanje vidljivosti Sveučilišta u Dubrovniku u Europskoj istraživačkoj mreži (ERA) i na međunarodnoj razini;
  • Uspostava privlačnog, otvorenog i održivog europskog tržišta radne snage za istraživače, gdje uvjeti omogućuju zapošljavanje i zadržavanje visoko kvalitetnih istraživača u okruženjima koja potiču visoku kvalitetu rada i produktivnost.

Kontakt: international (a) unidu.hr

carnet
studomat
merlin
e-učenje upute
vizual knjižnice
prvi_dan03
carnet
studomat
merlin
library
carnet
merlin
e-učenje upute
portal
vizual knjižnice
lapis