Izv. prof. dr. sc. Mara Marić dobitnica nagrade HAZU u području likovnih umjetnosti

Predstojnica Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, izv. prof. dr. sc. Mara Marić, dobitnica je još jednog vrijednog priznanja- godišnje nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj, u području likovne umjetnosti  za znanstvenu monografiju ‘Otok na kojem cvjetaju limuni – Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu’.

Nagrade HAZU 2023. dodijeljene su na svečanoj sjednici u Knjižnici HAZU 29. travnja u Zagrebu. Tom prigodom je obilježena i 163. godina osnutka ove najviše znanstvene i umjetničke ustanove u Republici Hrvatskoj, koja razvija i promiče znanstvenu djelatnost i umjetničko stvaralaštvo.

‘Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izaziva duboku zahvalnost, u kontekstu činjenice da znanstveni rad vrjednuje stožerna hrvatska znanstvena institucija, njezini razredi, Odbor za nagrade, predsjedništvo HAZU – a te da je prepoznata njegova kakvoća. Nagrada HAZU ujedno obvezuje na trajnu odgovornost i ustrajnost u znanstvenoj izvrsnosti, kreativnosti, originalnosti i svrhovitosti istraživanja.‘ – istaknula je Marić.

Uz izv. prof. dr. sc. Marić, nagradu HAZU za područje društvenih znanosti dobio je prof. dr. sc. Ante Uglešić, za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti nagrađen je dr. sc. Krunoslav Užarević , za područje prirodnih znanosti nagrađena je prof. dr. sc. Sanja Faivre, za područje medicinskih znanosti nagrađena je izv. prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, za izvorna znanstvena istraživanja o znanstveno-stručnom i kulturno-povijesnom značenju najstarijeg nacionalnog medicinskog časopisa Liječnički vjesnik, objavljena u autorskoj knjizi i znanstvenim člancima, za područje filoloških znanosti nagradu je dobio prof. dr. sc. Šime Demo, za područje književnosti nagradu je dobio Radomir Venturin, za područje glazbene umjetnosti i muzikologije nagrađen je prof. Srećko Bradić i za područje tehničkih znanosti nagrađen je prof. dr. sc. Marko Čanađija.

Nagrade je laureatima uručio Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt.

FOTO: HAZU

Predhodni članakE-JN-201-2024 RAČUNALA I RAČUNALNA OPREMA
Slijedeći članakEuropska priča o izborima na Sveučilištu u Dubrovniku