Mlade generacije hrvatskih iseljenika posjetile Sveučilište u Dubrovniku

Ljetna škola Domovina novi je projekt Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji se izvodi u suradnji s Hrvatsko-američkim udruženjem stručnjaka te nizom državnih, regionalnih i lokalnih tijela i institucija.

Na susretu u Kampusu Sveučilišta pozdravio ih je prorektor za međunarodnu suradnju i znanost prof. dr. sc. Martin Lazar, a Nikolina Potrebica iz Službe za međunarodne odnose i istraživačke projekte prisutnima je ukratko predstavila Sveučilište. Goste su pozdravili i Tomislav Sikavica u ime Dubrovačke biskupije, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i zamjenica župana Žaklina Marević.

Na iskustvenom putovanju, namijenjenom mladim generacijama hrvatskog iseljeništva sudjeluju brojni potomci iseljenika s dubrovačkog područja, a mnogim polaznicima je ovo prvi posjet Hrvatskoj. Polaznici su posjetili cijelu Hrvatsku, od Iloka do Čilipa.

Nakon upoznavanja s poviješću Grada i Sveučilišta te interaktivne rasprave, jednoglasno je zaključeno kako je Dubrovnik vrlo poželjna sveučilišna destinacija te je izvjesno da će mnogi mladi Hrvati diljem svijeta svoju akademsku budućnost graditi u Hrvatskoj.

Ponosni na izdržljivost hrvatskog naroda kojem pripadaju, bogatu baštinu te brojne ljepote hrvatske koje su im predočene u posljednjih 14 dana, polaznici se vraćaju u države iz kojih su došli sa snažnijom sviješću o hrvatskom identitetu te željom za intenzivnijom znanstvenom i poslovnom suradnjom s Hrvatskom.

Predhodni članakSatnica izvođenja nastave zimski semestar akademske 2019./2020. godine
Slijedeći članakE-MV-1-2019 Supstrati i perliti