Na Sveučilištu u Dubrovniku održana međunarodna ESA PECS konferencija u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Europske svemirske agencije

Na Sveučilištu u Dubrovniku je, 20. i 21. ožujka održana međunarodna konferencija u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Europske svemirska agencija.

Konferencija je bila posvećena novom Sporazumu o europskoj državi sudionici između Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije, te pratećem Planu za europske države sudionice (PECS).

Prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku, izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević, istaknula je zadovoljstvo što se konferencija održava upravo na Sveučilištu i naglasila važnost svemirskih tehnologija u razvoju znanosti i inovacija.

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju i hrvatski delegat pri ESA-i, dr. sc. Hrvoje Meštrić, naglasio je važnost međunarodne suradnje u području svemira i svemirskih tehnologija te jačanje nacionalnih kapaciteta kroz povezivanje akademske zajednice i industrije.

Tijekom konferencije, države sudionice PECS-a i pridružene države ESA-e predstavile su nacionalne aktivnosti i potencijale u području svemira, a sudionici su imali priliku predstaviti svoje aktivnosti i projekte u području svemira te potencijalne suradnje.

Interes za konferenciju pokazuje kako će međunarodni projekti u području svemira potaknuti aktivno sudjelovanje hrvatskih znanstvenika i razvoj novih vještina i znanja.

Predhodni članakE-JN-223-2024 MULTINET SUSTAV ZA UZORKOVANJE PLANKTONA
Slijedeći članakNATJEČAJ za mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka u okviru Erasmus+ programa (KA131, Broj projekta: 2023-1-HR01-KA131-HED-000122003) u akademskoj 2024./2025. godini