ODRŽAN STRUČNO-ZNANSTVENI SKUP „METKOVIĆ 600 GODINA“

Obljetnica prvog pisanog spomena grada Metkovića obilježena je stručno-znanstvenim skupom koji je trajao od 8. do 11. lipnja 2022. godine. Za organizaciju skupa su zaslužni Grad Metković, Sveučilište u Zadru i Sveučilište u Dubrovniku. Skup „Metković 600 godina“ okupio je veliki broj znanstvenika koji su iznijeli mnoštvo raznih tema vezanih uz sam grad Metković. Predsjednik organizacijskog odbora dr. sc. Smiljan Glušćević je istakao kako će se radovi predstavljeni na skupu objaviti u zborniku koji će brojiti preko 1000 stranica.

Na skupu su se okupljenima obratili i zamjenik gradonačelnika Robert Doko te župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić koji je imao ulogu izaslanika premijera i predsjednika sabora Republike Hrvatske. Kao izaslanica rektora Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikše Buruma na skupu je sudjelovala voditeljica studija Povijesti Jadrana i Mediterana doc. dr. sc. Marija Gjurašić, a uz nju je bila i profesorica sa spomenutog studija doc. dr. sc. Irena Ipšić. Zajedno su predstavile svoj rad na temu „Metković u austrijskom katastru“.Bile su u posjeti Arhivskom sabirnom centru Metković-Opuzen-Ploče Državnog arhiva Dubrovnik. Susrele su se s kolegama dr. sc. Ivom Oreškovićem, ravnateljem ASC, i kolegicom Paulinom Šiljeg, dipl. iur., arhivisticom, povodom proslave njihove 20-godišnje obljetnice postojanja.

U pozdravnom govoru u ime rektora i svoje osobno ime doc. dr. sc. Marija Gjurašić je istaknula: „Povijest kao učiteljica života na ovom mjestu rječito progovara o odnosu čovjeka i prirode, gradnji, obnovi, promjenama kroz minulih šest stoljeća, ali i o postojanosti i opstanku onog najvrjednijeg – identiteta i duha ljudi koji ovaj Grad čine onim što jest. Bogata prošlost koja nije tek velika, okrugla i lijepa brojka, sjajan je temelj za sadašnjost i budućnost ovoga grada. Budućnost grada uvijek su njegovi ljudi. Svjedoči to zanimljiva povijest cijelog mediteranskog kruga koju izučavamo na Studiju Povijest Jadrana i Mediterana našeg Sveučilišta”.

Izaslanik rektorice Sveučilišta u Zadru, koje je i suorganizator skupa, je bio profesor u trajnom zvanju prof. dr. sc. Damir Magaš (prvi rektor Sveučilišta u Zadru u dva mandata). Sa Sveučilišta u Zadru sudjelovala  su i dva profesora rođena u Metkoviću izv. prof. dr. sc. Ante Šiljeg  i doc. dr. sc. Denis Vekić s nekolika izlaganja.

Za izvanrednu organizaciju skupa se pobrinula Magdalena Medar Ujdur, dipl. turistički komunikator, koja je također izlagala na skupu s temom „Razvoj turizma u Metkoviću i okolici“.

Više o samom skupu možete pročitati na: https://www.metkovic.hr/?s=metkovi%C4%87+600

Predhodni članakDr. sc. Nikša Sviličić održao seminar o komunikacijsko – prezentacijskim vještinama za nastavnike
Slijedeći članakNATJEČAJ – voditelj Ureda rektora