Okrugli stol „Mediji i mentalno zdravlje“

Ususret obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada), Društvo psihologa Dubrovnik u suradnji sa Službom za profesionalnu orijentaciju, savjetovanje studenata i alumne Sveučilišta u Dubrovniku organizirat će Okrugli stol na temu medijskog izvještavanja o mentalnome zdravlju odnosno mogućem utjecaju medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece, mladih i odraslih pod nazivom „Mediji i mentalno zdravlje“. Okrugli će se stol održati u utorak, 10.10.2023. s početkom u 18:00 sati u u zgradi Sveučilišnog kampusa na adresi Branitelja Dubrovnika 41 (donji amfiteatar).

Mentalno zdravlje je prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno te pridonositi svojoj zajednici. Osoba dobroga mentalnog zdravlja zadovoljna je, pozitivna, prihvaća druge ljude, sposobna je stvarati i održavati prijateljstva, produktivna je i dobro se nosi sa životnim stresovima.

Nažalost, podatci Svjetske zdravstvene organizacije govore kako u svijetu 25 % osoba boluje od različitih mentalnih poremećaja (SZO, 2022). Poteškoće mentalnoga zdravlja prisutne su u svim dobnim skupinama, od najmlađih do najstarijih osoba. Predrasude i mitovi vezani uz mentalno zdravlje smanjuju mogućnost da će osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja (ili njegovi najbliži) potražiti pomoć, a onda posljedično i da će dobiti potrebnu podršku.  Značajnu ulogu u popularizaciji važnosti mentalnog zdravlja kao i destigmatizaciji poteškoća mentalnoga zdravlja imaju mediji. Izvještavanje o mentalnome zdravlju i pripadajućim poteškoćama, koje nije senzacionalističko te je u skladu s etičkim smjernicama, može doprinijeti poticanju očuvanja mentalnoga zdravlja, prevenciji poteškoća mentalnoga zdravlja, kao i prevenciji samoubojstava.

Sudionici Okrugloga stola „Mediji i mentalno zdravlje“:

  • Lea Burić, mag. psih., DV Dubrovnik, Društvo psihologa Dubrovnik
  • Petra Kvartuč, mag. psih, Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece, Društvo psihologa Dubrovnik
  • Irena Bošnjak Primorac, dr. med. specijalist psihijatrije, Odjel za mentalno zdravlje Dubrovnik, ZJZ DNŽ
  • doc. dr. sc. Đorđe Obradović, Odjel za komunikologiju, Sveučilište u Dubrovniku

Moderatorica: Sandra Buratović Maštrapa, Odjel za komunikologiju, Sveučilište u Dubrovniku

Sudjelovanje na Okruglom stolu je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane.

Predhodni članakOKRUGLI STOL „MEDIJI I MENTALNO ZDRAVLJE“
Slijedeći članakObjavljeni novi Erasmus+ natječaji za mobilnost studenata i osoblja