Panel rasprava o primjeni umjetne inteligencije u kreativnim i kulturnim industrijama u sklopu Dana kreativnih i kulturnih industrija

Jubilarni deseti po redu Dani kreativnih i kulturnih industrija (DKKI) održavaju se od 20. do 25. studenog 2023. godine u Dubrovniku u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ove godine DKKI će se fokusirati na sve popularniju tematiku – primjena umjetne inteligencije u kreativnim i kulturnim industrijama – mogućnosti, izazovi i prijetnje. Umjetna inteligencija ima sve veći utjecaj u sektoru kreativnih industrija, pružajući pritom prilike za inovacije. Umjetna inteligencija primjenjuje se u različitim područjima kreativnog sektora, od generiranja umjetničkih djela putem AI algoritama, optimizacije dizajna i kreativne produkcije, pisanja i novinarstva, produkcije glazbe, video produkcije i animacija, marketinga, razvoja video igara, do primjene robotike u stvaranju fizičkih umjetnosti.

Upravo na ovu temu, na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, u četvrtak 23. studenog u 12 sati, održat će se panel rasprava na kojoj će okupljeni stručnjaci istražiti je li umjetna inteligencija u kreativnom sektoru samo alat za automatizaciju ili može biti i izvor inspiracije te suradnje između umjetnika i računala potičući pritom inovacije u tradicionalnim umjetničkim praksama. Uz spomenuto izlagači će se dotaknuti i pitanja identiteta umjetnika u kontekstu razvoja i napretka umjetne inteligencije.

Predhodni članakOdržan koncert grupe Silente povodom 20. obljetnice Sveučilišta
Slijedeći članakPotraga za plavetnilom- otvaranje izložbe/ multimedijalne ambijentalne instalacije nastavnice Iris Lobaš Kukavičić