Predavanje “Marija Jurić Zagorka – književnica i prva hrvatska profesionalna novinarka” povodom Međunarodnog dana žena

Hrvatska udruga poslovnih žena Krug – ogranak Dubrovnik, Županijska Komora Dubrovnik i Sveučilište u Dubrovniku, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, organiziraju predavanje izv. prof. dr. sc. Katje Bakija “Marija Jurić Zagorka – književnica i prva hrvatska profesionalna novinarka”  s početkom u 14 sati, na Sveučilišnom kampusu (Ulica Branitelja Dubrovnika 41, učionica br. 60).

Predavanjem će se dati uvid u život i djelovanje Marije Jurić Zagorke u kontekstu onodobnih prilika na prijelazu 19. u 20. stoljeće te revalorizirati djelo te istaknute hrvatske novinarke, književnice, zagovornice ženskih i radničkih prava, prve žene koja je izvješćivala iz Hrvatskog sabora i koja je bila dopisnica iz parlamenata Beča i Budimpešte. Usprkos popularnosti koju je uživala među čitateljstvom, na nju se u književnim i novinarskim krugovima uglavnom gledalo podcjenjivački.  Marija Jurić Zagorka živjela je dugo, ali ne i dovoljno dugo da dočeka priznanje za svoj neumoran rad.

Izv. prof. dr. sc. Katja Bakija nastavnica je na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, povjesničarka književnosti, diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavala je na više europskih sveučilišta – na Odsjeku za kroatistiku i slavistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu (Mađarska), na Institutu za prevoditelje i tumače u Grazu, (Republika Austrija), na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta u Pragu (Češka Republika), kao vanjski suradnik na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek za kroatologiju). Bila je i predavač na međunarodnoj Zagrebačkoj slavističkoj školi i na Diplomatskoj akademiji Ministarstva Republike Hrvatske. U razdoblju od 2007. do 2011. obnašala je diplomatski mandat (konzulica za kulturu, znanost i obrazovanje) u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Pečuhu.Surađuje kao dramaturg i jezični savjetnik u hrvatskim i inozemnim kazališnim projektima.

Članica je međunarodnog uredništva znanstvenog časopisa PHILOLOGIA MEDIANA, članica je Matice hrvatske, Upravnog odbora Hrvatskog kulturnog društva Napredak, glavna je i odgovorna urednica (od 1996.) kulturološkog časopisa Dubrovački horizonti (Zagreb) i počasna konzulica (od 2013.) Mađarske za Dubrovačko neretvansku županiju, predsjednica Muzejskog vijeća Umjetničke galerije Dubrovnik i Studentskog teatra Lero u Dubrovniku te članica Kulturnog vijeća grada Dubrovnika za izdavaštvo. Članica je Lions kluba „Sveti Vlaho“ Dubrovnik. Služi se engleskim, češkim, talijanskim i pasivno mađarskim jezikom.

Predaje i na Odjelu za restauraciju i Preddiplomskom studiju Povijest Jadrana i Mediterana. U stručnim i znanstvenim publikacijama, časopisima i zbornicima objavila je do sada u Hrvatskoj i inozemstvu šezdesetak stručnih i znanstvenih radova i knjigu (monografiju) o prvom književnom časopisu u Dubrovniku na hrvatskom jeziku (Knjiga o „Dubrovniku, Zagreb 2005.) Uz održavanje pozvanih predavanja i sudjelovanje na znanstvenim skupovima, recenzirala je više znanstvenih članaka za zbornike i časopise te sudjelovala u brojnim projektima međunarodne suradnje i popularizacije znanosti.

Predhodni članakIzvanredni ispitni rokovi akademske 2022./2023. godine
Slijedeći članakMeđunarodni dan žena obilježen nizom predavanja o ženama u prošlosti